the motherhood penalty

Waarom 'The Motherhood Penalty' de salariskloof tussen mannen en vrouwen in stand houdt

Career30 apr , 19:15 doorRomy Nouwen
De salariskloof tussen mannen en vrouwen werd het afgelopen jaar groter. En was nogal een tegenvaller. Toch kwam het niet helemaal als een verrassing. Hoewel we allemaal wel wisten dat het moederschap een aandeel heeft, wisten we niet dat dit zo'n impact heeft. Wij leggen je uit hoe The Motherhood Penalty zijn invloed uitoefent op deze situatie.

Verschil in salaris

Er zijn in Nederland enorm veel salarisverschillen. Natuurlijk horen verschillen erbij, want met het ene beroep verdien je nu eenmaal meer dan met het andere beroep. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de investeringen die je hebt gedaan toen je er eerder voor leerde. Zo moet je als advocaat of dokter jarenlang studeren voordat je een beroep mag uitvoeren. Daar gaat dan een hoop tijd én geld inzetten. Het is dan niet gek dat je dit terugziet in je salaris. Ook zijn er vaak verschillen tussen jong en oud. Dat heeft dan vaak weer te maken met de ervaring die je hebt. Hoe meer ervaring, hoe meer je verdient. Daarom hebben mensen met hogere leeftijden ook vaak een hoger salaris, ze hebben namelijk al veel meer ervaringen kunnen opdoen.

De salariskloof

Toch zijn er ook onverklaarbare hoge verschillen. We praten dan over een salariskloof. De afgelopen jaren is er steeds meer duidelijk geworden over bijvoorbeeld de salariskloof tussen mannen en vrouwen. Voor lange tijd zat er verbetering in voor vrouwen. Het verschil tussen mannen en vrouwen werd namelijk tot 2023 steeds kleiner. Toch veranderde dit plotseling in 2023. Het verschil werd weer groter. Volgens onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en Intermediair verdienden vrouwen in 2023 maar liefst 7,4% minder dan mannen. Dat is nogal wat.

'The Motherhood Penalty'

Niet alleen in Nederland zijn de verschillen groot. Ook in Engeland is er onlangs onderzoek naar gedaan. Enne, daar kwamen ze erachter wat één van de oorzaken is. Veel vrouwen onderbreken hun loopbaan in verband met een zwangerschap. Na de zwangerschap ligt het salaris van een vrouw, die onlangs moeder werd, een stuk lager. Uit onderzoek van het CPB bleek onlangs dat een vrouw maar liefst 46% salaris inlevert nadat ze bevallen is. Mannen daarentegen gaan er 0% op achteruit. Zij leveren geen salaris in. Dit fenomeen heeft nu een naam gekregen: 'The Motherhood Penalty'.

'The Fatherhood Bonus'

Maar dat is niet alles. Niet alleen gaan vrouwen er vaak op achteruit nadat de baby er is. Mannen gaan er ook nog eens op vóóruit. Vrouwen stoppen (deels) met werken, maar het geld moet natuurlijk wel binnen blijven komen. Mannen krijgen vaak deze verantwoordelijkheid op hun bordje. Ze gaan meer werken óf krijgen een hoger salaris: 'The Fatherhood Bonus', dus.

Oud of nieuw systeem?

We kunnen dus wel stellen dat het niet helemaal eerlijk gaat. Hoewel we in een compleet nieuw systeem proberen te werken, gaat dat in de praktijk helemaal niet op. Vroeger kon men met gemak leven op één inkomen. Vrouwen bleven thuis om voor de kinderen te zorgen, terwijl mannen zorgden voor het inkomen. Nu is dat wel even anders. Leven op één inkomen is lastig, en vrouwen willen ook graag een carrière. Dat gaat allemaal goed, totdat er kinderen bij komen kijken. Dan is het noodzakelijk dat één van de ouders minder gaat werken om voor de kinderen te zorgen, doordat kosten voor kinderopvang bijvoorbeeld onwijs hoog zijn. In de praktijk blijkt dat de vrouw vaak degene is die een stapje achteruit doet. We willen dus heel graag in een nieuw systeem werken, maar blijven toch hangen in het oude systeem.