relatie maatschappij

Dat je relatie slecht gaat heeft te maken met de maatschappij

Love & Life02 mei , 19:45 doorAurora Ferrari
Zit je nu in een liefdesrelatie die niet zo soepel verloopt, of ben je zo single als een pringle en lukt het je maar niet om iemand aan de haak te slaan? Dat is niet zomaar. Experts vertellen dat ons liefdesleven slecht gaat, en dat hebben we allemaal te 'danken' aan de maatschappij. Hoe dat zit, vertellen wij je.

Slecht met je relatie? Dat is de schuld van society

Heb je nu een partner, dan herken je dit vast wel: het gaat in principe wel goed, maar het had natuurlijk altijd beter gekund. Je vriendinnen vertellen de meest wilde verhalen, en jij? Jij en je partner liggen 's weekends op de bank. Jij zonder make-up en hij in een vieze joggingbroek. Yikes! Zulke situaties gebeuren vaak en dat is dan ook de reden waarom een heleboel relaties stranden. We vergelijken onze relaties met die van anderen. Want ja, jouw bff krijgt wel genoeg vuurwerk tussen de lakens vergeleken met jou. Dan kan jij toch net zo goed iemand vinden die al jouw wensen wel voldoet? En dat is een groot probleem.
Relatietherapeut en GZ-psycholoog uit Amsterdam, Martijn Kemna en sociaal-psycholoog professor Johan Karremans van de Radboud Universiteit in Nijmegen herkennen dit heel erg. Kemna vergelijk dit met de consumptiemaatschappij en swipe-cultuur (aka datingapps). "Je kan altijd beter krijgen en dat die je ook in relaties terig. Je voelt misschien ook wel een druk dat het ergens anders beter gaat", vertelt hij. En dat klopt. Vroeger was de ene partner in de relatie degene die geld verdienden, en de andere partner deed het huishouden. Nu verwachten we van onze partner dat hij of zij je beste vriend en soulmate is (en daarnaast je Fifty Shades of Grey-vergelijkbare vrijpartijtjes geeft). En hoewel dat goed klinkt: is dat écht alleen iets wat je in films ziet. Je eigen relatie vergelijken met een andere, kan zorgen voor problemen en dat is waarschijnlijk het laatste wat je wil. En door sociale media, kan dat nog meer getriggerd worden.

Hoge verwachtingen

Volgens Johan Karremans hebben we ook veel hogere verwachtingen, vergeleken met vroeger. Sterker nog: het is wetenschappelijk onderzocht. "Er is bewijs dat de standaarden van wat mensen in een relatie zoeken, steeds hoger worden", onthult de sociaal-psycholoog. "Het interessante daaraan is dat je de volgende paraxodale situatie krijgt: de relatie die er op dit moment in de huidige samenleving bestaan, zijn misschien wel de meest tevreden relaties die er ooit zijn geweest en tegelijkertijd zijn de echtscheidingscijfers hoger dan ooit". Volgens Karremans komt dat écht doordat mensen nu torenhoge standaarden hebben en als deze persoon daar niet aan voldoet, dat ze dat bij iemand anders gaan zoeken.
Maar het is belangrijk om te onthouden dat het gras vaak niet groener is aan de overkant. Ieder mens heeft problemen en imperfecties, waaronder jij ook. Daarom is het belangrijk om hier over door te blijven praten en met je partner een mooie, emotionele connectie op te bouwen. Organiseer leuke dates met elkaar, initieer gesprekken met interessante onderwerpen en heb elkaar lief. Je relatie is dan puur en zal in deze maatschappij (hopelijk) staande houden.