Dure cadeaus en fancy diners: zo voorkom je geldstress tijdens feestdagen

De feestdagen staan voor de deur en dat roept niet bij iedereen positieve gevoelens op. Dure cadeaus, uitgebreide diners en versieringen in huis: de kosten kunnen behoorlijk oplopen. Uit onderzoek is gebleken dat een kwart van de Nederlanders het uitgeven van geld als grootste stressfactor tijdens de feestdagen ervaart, dus het wordt tijd om hier wat extra aandacht aan te besteden.
Geldstress tijdens de feestdagen
Tijdens de feestdagen hijsen we onszelf het allerliefst in een gloednieuwe outfit, maken we het huis nét iets gezelliger (en dan het liefst volgens de laatste trends), willen we alle mensen die we liefhebben trakteren op een cadeau en toveren we gerechten op tafel die we normaal gesproken niet zouden koken. Ondanks dat het heerlijk is om tijdens deze periode iets meer uit te pakken, kan het ook al gauw in de kosten lopen.
Al die cadeautjes en verplichtingen zijn niet goedkoop, wat het een onwijs dure maand maakt. Sterker nog, het levert volgens onderzoek YouGov, in opdracht van PayPal *, bij een kwart van de Nederlanders gigantisch veel stress op. Vooral de Gen Z-generatie ervaart in de meest cozy periode van het jaar behoorlijk wat geldstress, deze leeftijdsgroep steekt er namelijk met een gemiddelde van 37% bovenuit. Oftewel: de financiële druk is hoog.
Nieuwe (en goedkopere) tradities
Of de kerst dan vanaf nu een stressvolle periode moet zijn? Think again. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat nieuwe cadeautradities ervoor zorgen dat uitgaven iets minder groot worden in deze tijd van het jaar, zodat de hoeveelheid stress beperkt wordt in deze periode. Kortom: er zijn manieren om de feestdagen door te komen, zonder een nier af hoeven te staan.
Zijn je familieleden niet vies van een peperduur cadeau, maar trek je dit financieel gezien niet? Deze stress kun je weghalen door een budget voor cadeaus in te stellen. Een andere opvallende trend is het volgen van kortingsacties. Weet je al wat je gaat kopen voor je familieleden? Scoor het dan tijdens kortingsdagen als Black Friday en Cyber Monday. Nog twee manieren om geld te besparen tijdens de feestdagen zijn het selectief geven van cadeaus (alleen aan bepaalde familieleden) of het geven van ervaringen in plaats van materiële cadeaus.
Wil je de kersttradities omgooien en een budgetproof manier vinden om cadeautjes aan elkaar te geven? Dan is Secret Santa, één van de nieuwste kersttradities, een goede manier. Hierbij geef je namelijk maar aan één familielid een cadeau, in plaats van aan je vader, moeder, broer, oma, neef en ga zo maar door. Eindstand: iedereen krijgt een cadeau, maar je bankrekening wordt niet compleet geplunderd.
Teruggeven met PayPal
Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat we ons meer gaan richten op het vieren van een duurzamere en bewustere feestdagen. PayPal biedt de mogelijkheid om een beetje extra te geven en iets speciaals te doen voor mensen in nood tijdens de feestdagen. Scoor je namelijk één van je december-aankopen online en betaal je met PayPal, dan kun je van de Give at Checkout mogelijkheid gebruik maken.
Bij je aankoop kun je namelijk €1 doneren, waarmee je een donatie aan een goed doel doet. Je klikt tijdens het afrekenen op het selectievakje voor donaties, het goede doel dat bij het afrekenen wordt getoond, is gebaseerd op je eerdere donatiegeschiedenis, aankoopgeschiedenis en vergelijkbare donatiepatronen of wordt samengesteld op basis van actuele gebeurtenissen.
Extra leuk: 100 procent van het geld gaat naar het goede doel. Dus, begin met winkelen! Zo zorg je voor fijne feestdagen voor jezelf en anderen.
In samenwerking met PayPal
*YouGov in opdracht van PayPal, 19-21 oktober 2023, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland, 1004 Nederlandse respondenten. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1004 personen die representatief zijn voor de Nederlandse nationale bevolking van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is online uitgevoerd op het eigen panel van YouGov Nederland van 19 tot 2 oktober 2023.