Direct naar content
Body & Mind

Morning miracle: waarom je sowieso bij de 5AM-club wil horen

Romy Nouwen Leestijd: 4 minuten
5am cult

De afgelopen tijd leren we steeds meer over een nieuwe methode. Namelijk de methode waarin je om 5 uur ‘s ochtends opstaat. Zo voeg je meer uren aan je dag toe én bereik je veel op zowel fysiek- als mentaal vlak. Wij vertellen je waarom je deze lifestyle misschien wel moet overwegen. 

5AM-club

Dat moment dat de wekker gaat, is altijd wel een tegenvaller. Doorslapen is dan een veel aantrekkelijker aanbod. Hoe langer, hoe beter toch? Toch geldt dat lang niet voor iedereen. Steeds meer mensen sluiten zich namelijk aan bij de 5AM-club. De mensen die vrijwillig hun wekker zetten om 5 uur ‘s ochtends, om er dan zo snel mogelijk uit te gaan. Deze nieuwe hype zou namelijk heel veel (gezondheids)voordelen hebben. Wij doken er eens in, want óók dit soort minder aantrekkelijke dingen moeten een kans krijgen. 

Waar komt de 5AM-club vandaan?

Het idee om dagelijks om 5 uur op te staan, komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. De duizenden mensen die hier ineens groot fan van zijn, halen deze ideeën uit een bestseller boek van Robin S. Sharma. In het boek adviseert de schrijver om iedere ochtend op te staan om 5 uur ‘s ochtends. Dit adviseert hij in combinatie met de 20/20/20 regel. Deze routine zou er volgens hem voor zorgen dat je op allerlei vlakken veel beter in je vel zal zitten. 

20/20/20 regel

Wanneer je wekker afgaat om 5 uur is er dus geen tijd voor rustig wakker worden of snoozen– zoals je waarschijnlijk wel had gehoopt. Nee, de tijd die je extra hebt doordat je vroeg opstaat, moet je wel nuttig gebruiken. Daar komt de 20/20/20 regel bij kijken. Met deze regel vul je het eerste uur van je ochtend. 

Het eerste uur ziet er daardoor als volgt uit: 20 minuten bewegen, 20 minuten reflecteren en 20 minuten leren. Hoe je deze twintig minuten invult, is aan jou. Je kunt ervoor kiezen om te wandelen of te fietsen, maar een bezoekje aan de sportschool kan natuurlijk ook. Verder kun je reflecteren door bijvoorbeeld een dagboek te schrijven of te noteren waar je dankbaar voor bent. Tot slot kun je iets kiezen dat je graag wil leren. Denk aan een muziekinstrument bespelen of een taal leren spreken. 

Wat zijn de voordelen? 

Maar waarom is iedereen hier dan zó hyped over? Die 20/20/20 regel kun je natuurlijk ook toepassen als je om 8 uur of 9 uur je bed uitkomt óf aan het einde van de dag als je je werkdag al achter de rug hebt. Om 5 uur ‘s ochtends opstaan klinkt nou eenmaal een stuk minder aantrekkelijk. Toch zit er zeker wel een gedachte achter. 

Uiteindelijk zorgt deze routine bij heel veel mensen voor een aantal dingen. Zo zorgt het voor meer productiviteit, maar ook voor meer creativiteit. Daarnaast zou het ook nog eens goed voor je gezondheid zijn én word je er gelukkiger van. 

Door meteen al ‘s ochtends aan de slag te gaan met deze regel haal je er het maximale uit. Ons brein heeft per dag maar een maximale mentale capaciteit. Als je pas aan het einde van de dag begint aan de 20/20/20 regel, is die capaciteit misschien al bereikt. Bijvoorbeeld door de vele prikkels op de werkvloer óf de sociale media notificaties die de hele dag binnenkwamen. Daarom doe je dit het beste aan het begin van de dag. Zo vul je je brein eerst met belangrijke dingen, en later met minder belangrijke dingen. Daarbij is de kans klein dat jij na zo’n lange werkdag nog zin hebt in zo’n uurtje vol met beweging, reflectie en leren. Hierdoor is de kans groter dat je het overslaat. Enne, dan bereik je natuurlijk helemaal niks.