Direct naar content
Body & Mind

Alles over emotie-eten en waarom het schadelijker is dan je denkt

Romy Nouwen Leestijd: 3 minuten
emotie eten

Heb jij wel eens gehoord van emotie-eten? Die kans is heel groot, want iedereen heeft er wel eens aan toegegeven. Wij vertellen je alles over dit fenomeen, waarom het schadelijker is dan je denkt én hoe je het in de toekomst kunt voorkomen. 

Wat is emotie-eten?

Eten is dé brandstof voor ons lichaam, want zonder kunnen we simpelweg na een tijdje niet meer functioneren. Het is dus belangrijk dat we blijven eten. Toch zijn er momenten dat eten niet alleen maar dient als brandstof. We eten dan om te kunnen dealen met emoties. Bijvoorbeeld verveling, verdriet of angst. Vaak kiezen we – hoog in emotie – voor comfortfood, en niet voor de gezonde producten. 

Is emotie-eten slecht voor je? 

Het is op zich geen ramp om af en toe een keertje door te slaan in het snacken, maar zodra dit vaker gebeurt, is dat minder handig. Te veel eten is namelijk nooit goed voor je, want daarvan ga je uiteindelijk aankomen in gewicht. Je zit hierdoor vaak automatisch ook een stuk minder goed in je vel, waardoor je in die vicieuze cirkel belandt, omdat je nog meer gaat eten. Enne, daar kom je maar moeilijk uit!

Zó kun je emotie-eten voorkomen

Natuurlijk leer je met vallen en opstaan, en kun je niet van jezelf verwachten dat je in één klap af bent van zo’n fenomeen als emotie-eten. Daar heb je veel meer voor nodig. Wees dus ook zeker niet te streng voor jezelf, want daar zal het alleen maar lastiger voor worden. Onderstaande tips gaan je helpen beetje bij beetje de slimmere keuzes te maken. 

1. Leer jezelf gezonde eetgewoonten aan

Het is een inkoppertje, maar gezonde eetgewoonten zullen je echt helpen in dit probleem. Zorg ervoor dat je basis goed is. Een voedzaam ontbijt en een uitgebreide lunch en diner met onder andere volkorenproducten, groenten en eiwitten. Doordat je deze drie maaltijden op een dag onder controle hebt, zal je merken dat je lichaam sowieso minder behoefte heeft aan snacken. 

Wanneer zo’n moment van emotie-eten aanbreekt, zorg je er dan voor dat je lichaam goed gevoed is waardoor je waarschijnlijk een stuk minder snackt. En dat is al een stap in de goede richting!

2. Wees je bewust van je eigen emoties

Soms kun je ongemerkt op de bank een hele zak chips of een bak ijs wegeten, zonder dat je doorhebt wat er aan de hand is. Je koppelt het eten niet aan je emoties. Juist daarom is het heel belangrijk om je bewust te worden van je eigen emoties. Probeer echt aandacht te besteden aan hoe je je voelt en wat dat met je doet. Dan heb je de eerste stap al gezet.

3. Zoek een andere manier om te dealen met emoties

Zodra je doorhebt dat je emoties het overnemen, is het tijd om op zoek te gaan naar een andere manier om er mee te dealen. De gewoonte om er wat lekkers bij te pakken, moet je veranderen. In plaats daarvan creëer je een nieuwe gewoonte die ervoor zal zorgen dat je kunt dealen met die emotie. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een wandeling in het bos, het doen van iets creatiefs als schilderen of haken óf praten met een vriendin. Je zal merkend dat de afleiding je helpt – en dat je de snacklade met rust laat.