Vrouwen leven gemiddeld langer dan mannen – maar waarom eigenlijk?

Vrouwen leven gemiddeld een stukje langer dan mannen. We wisten wel dat wij uiteindelijk het sterkste geslacht zijn! Maar waarom leven vrouwen eigenlijk gemiddeld langer dan mannen? Wij leggen je uit hoe dat kan.
Vrouwen leven gemiddeld langer dan mannen
Helaas hebben we allemaal geen eeuwig leven. Dat betekent dat we op een moment de wereld verruilen voor het hiernamaals. Allemaal heel zweverig, maar mooier dan dit kunnen we het niet maken. Maar er is wel heel goed nieuws voor ons: vrouwen leven gemiddeld een stukje langer dan mannen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen gemiddeld 83,3 jaar oud worden. Mannen daarentegen niet. Mannen worden gemiddeld maar 80,5 jaar oud. Nogal een verschilletje dus!
Harde werkers
Over de oorzaak van deze getallen bestaan heel veel verschillende uiteenlopende gedachten. Maar, toch wel één van de meest voorkomende verhalen heeft te maken met de traditionele wijze waarop gezinnen vroeger vorm gaven aan hun leven. Mannen moesten vroeger namelijk veel meer werken dan vrouwen. Of nou, in ieder geval op een andere manier werken dan vrouwen. Dat zou volgens velen bijdragen aan een korter leven op deze aardbol. Maarre, het heeft toch echt te maken met andere dingen.
Gezondheid
Mannen zijn voornamelijk een stuk minder bezig met hun gezondheid, zo blijkt uit onderzoeken. Gezonde voeding, voldoende bewegen en genoeg slaap zijn echt nodig om een gezonde basis te vormen voor je lichaam. Mannen blijken hier een stuk minder energie in te steken dan vrouwen. Vrouwen nemen hun lichaam op hun beurt een stuk serieuzer, en daar plukken zij op latere leeftijd de vruchten van.
Mannen maken in veel gevallen juist ongezondere keuzes. Zo hebben mannen vaak overgewicht en zijn ze lang niet altijd bezig met afvallen. Ook drinken en roken mannen een stuk vaker dan dat vrouwen dat doen. Daarnaast zijn mannen vaak eigenwijs, waardoor ze niet zo snel luisteren naar doktersadvies. Enne, mannen zoeken vaak ook het gevaar op. In sommige gevallen leidt dat helaas ook tot overlijden.
Biologie heeft ook invloed
Maar, stiekem kunnen mannen er ook maar tot op zekere hoogte wat aan doen. De biologische factoren zitten namelijk ook gewoon niet mee. Mannen verouderen een stuk sneller dan vrouwen. Het mannelijk lichaam verliest namelijk sneller het y-chromosoom, waardoor hun immuunsysteem er al snel flink op achteruit gaat. Dat zorgt dan weer voor een hoger risico op gezondheidsproblemen. Hart- en vaatziekten of Alzheimer komt daarom vaker voor bij mannen.
En wij vrouwen? Wij hebben onze gezondheid te danken aan onze hormonen. Ook wel eens fijn dat die meezitten, toch? Wij kunnen in onze handjes knijpen dat we het hormoon oestrogeen hebben. Dit is namelijk een hormoon dat ons beschermt tegen gezondheidsproblemen.