Huisartsen ongerust: steeds meer vrouwen bestellen de pil online

Steeds meer jonge vrouwen bestellen hun anticonceptiepil online. Handig, snel en discreet, zou je denken. Maar is het ook veilig? Babette (21) doet het al meer dan een jaar en doet haar verhaal aan RTL Nieuws. “Mijn vaste pil was vaak niet leverbaar bij de apotheek. Dan kreeg ik een ander merk en voelde ik me ineens depressief. Toen ik stopte met die nieuwe pil, verdwenen de klachten als sneeuw voor de zon.” Voor haar was de oplossing simpel: online bestellen. Maar huisartsen slaan alarm.
‘Even snel besteld’ – maar wat zijn de risico’s?
Dat je de pil met één klik op de knop kunt bestellen, klinkt ideaal. Zeker als je fulltime werkt en niet telkens naar de apotheek wilt gaan. Toch zijn er belangrijke kanttekeningen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) waarschuwt dat online bestellen risico’s met zich meebrengt: “Zorgverleners kunnen niet altijd zien welke medicijnen iemand slikt als deze buiten de reguliere apotheek om worden besteld. Dat is gevaarlijk, vooral als je meerdere medicijnen gebruikt.”
Ook het gebrek aan goede voorlichting baart zorgen. Zo zag een huisarts een online apotheek waar je bij de minipil kon kiezen voor een stopweek – iets dat medisch gezien helemaal niet kan. In de fysieke apotheek zijn medewerkers verplicht om uitleg te geven, iets wat online nog vaak ontbreekt.
Waarom kiezen vrouwen tóch voor online bestellen?
Toch is de keuze voor online begrijpelijk. Niet alleen vanwege gemak, maar ook omdat apotheken vaak van merk wisselen. Dit komt door zorgverzekeraars die de goedkoopste optie aanmoedigen. Maar voor veel vrouwen maakt het merk juist wél uit. Babette: “Ik had bijwerkingen bij een ander merk, maar kreeg dat gewoon mee zonder uitleg. Via de online apotheek kan ik wél kiezen voor mijn vertrouwde pil.”
Online aanbieders zoals MijnPil.nu benadrukken dat zij wél gecontroleerd te werk gaan. Zo moet je altijd een recept of foto van je huidige pil aanleveren, en worden gegevens volgens hen netjes teruggekoppeld aan je eigen apotheek. Ze vinden dat vrouwen zélf moeten kunnen kiezen welk merk het beste past bij hun lichaam. En daar zijn we het eigenlijk wel mee eens.
Wat is verstandig?
Er kleven dus duidelijke voor- en nadelen aan het online bestellen van je anticonceptiepil. Het gemak en de keuzevrijheid zijn aantrekkelijk, zeker als je ervaring hebt met vervelende merkwisselingen. Tegelijkertijd is het essentieel om bewust te blijven van mogelijke risico’s en is uitleg van een expert helemaal geen overbodige luxe. Ervaar je bijwerkingen of slik je meerdere medicijnen? Bespreek het dan altijd met je huisarts of apotheker. En als je toch online bestelt, check dan goed of de aanbieder erkend is én aangesloten bij een officiële apotheek.
Lees ook: Doorbraak in anticonceptie: de eerste hormoonvrije pil voor vrouwen