Direct naar content
Food & Drinks

Best of both worlds: dít zijn 5x de meest zomerse én verrassende wijncocktails

Floor Velthuis Leestijd: 4 minuten
wijncocktails
Afbeelding: Pexels

Wijncocktails zijn allesbehalve nieuw – denk aan de Aperol Spritz op een zonovergoten terras of een Mimosa tijdens die iets te lange brunch. En natuurlijk: een kan sangria aan het Spaanse strand. Lekker, maar we snappen het helemaal als je inmiddels een beetje op bent uitgekeken. Dus, ben jij toe aan iets anders dan de standaard mixjes? Wij zetten vijf verrassende, nét wat originelere wijncocktails voor je op een rij!

1. De Rojito

De Mojito is een echte klassieker in Cuba. Maar wist je dat deze heerlijke cocktail een zusje heeft? De Rojito is een lichtere en frissere variant – ook ideaal voor de zomer dus!

Dit heb je nodig (voor 6 glazen)

  • 1 bosje verse munt (alleen de blaadjes)
  • 150 g bevroren frambozen (ontdooid)
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 225 ml vers limoensap (ongeveer 7 limoenen)
  • 300 ml rosé
  • 100 ml spa rood
  • Gemalen ijs
  • Extra munt en frambozen voor garnering

Zo maak je hem

  1. Doe munt, frambozen, suiker, limoensap en rosé in een blender of shaker.
  2. Zeef het mengsel goed.
  3. Schenk vervolgens in een glas met gemalen ijs.
  4. Top daarna af met spa rood.
  5. Garneer met munt en een framboos.
De Rojito
Bron: Tesco

2. De Limonsecco

De Limonsecco is supersimpele klassieker, maar toch nét even anders is dan een Aperol Spritz. Een heerlijke koude dorstlesser voor iedereen die wel houdt van een vleugje frisse citroen!

Dit heb je nodig (per glas)

  • 1 shotje Limoncello
  • Prosecco
  • IJsblokjes
  • Muntblaadjes
  • Granaatappelpitjes

Zo maak je hem

  1. Vul een wijnglas royaal met ijs.
  2. Giet er vervolgens een shotje Limoncello over.
  3. Top af met prosecco.
  4. Garneer met munt en granaatappelpitjes.
Wijncocktail: Limonsecco
Bron: FavorFlav

3. De Sauvignon Blanc Sour

Heb je geen zin in een megazoete wijncocktail, maar liever iets frissers? Dan is deze lichtzure Sauvignon Blanc Sour met komkommer dé match voor jou!

Dit heb je nodig (per glas)

  • 100 ml Sauvignon Blanc
  • 100 ml Cava
  • 30 ml komkommerwater
  • 15 ml limoensap
  • 2 theelepels rietsuiker
  • Verse munt
  • IJsblokjes

Zo maak je hem

  1. Schaaf wat plakjes komkommer voor de garnering.
  2. Rasp en blend een komkommer en zeef het sap: dat is je komkommerwater.
  3. Mix vervolgens komkommerwater, Sauvignon Blanc, limoensap, suiker en munt in een blender.
  4. Zeef in een glas met ijs.
  5. Top af met cava en een plakje komkommer.
De Sauvignon Blanc Sour
Bron: Taste France

4. De New York Sour

De New York Sour is een wijncocktail met een bite. Door het laagje rode wijn bovenop ziet hij er ook nog eens mega chic uit. Dus, wat wil je nog meer?

Dit heb je nodig (per glas)

  • 60 ml bourbon
  • 25 ml citroensap
  • 15 ml honing of agavesiroop
  • 20 ml rode wijn (of port)
  • IJsblokjes

Zo maak je hem:

  1. Shake bourbon, citroensap en honing met ijs.
  2. Zeef vervolgens de mix in een glas met ijs.
  3. Houd een lepel vlak boven het drankje en giet langzaam de rode wijn erop, zodat het als een laagje erboven blijft zweven.
Wijncocktail: New York Sour
Rabit Hole Distillery

5. De Frosé

Deze wijncocktail kost nét wat meer tijd. Maar wat we in ieder geval zeker weten, is dat al die bereidingsmoeite voor de Frosé het dubbel en dwars waard is!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 300 ml rosé
  • 200 g watermeloen (in blokjes)
  • 200 g aardbeien
  • 1 limoen
  • 100 g suiker
  • 120 ml water

Zo maak je hem:

  1. Vries de rosé en watermeloen minimaal 4 uur in.
  2. Kook suiker met water, voeg aardbeien toe en laat 5 minuten pruttelen.
  3. Laat een halfuur trekken en zeef de siroop.
  4. Doe de bevroren rosé, watermeloen en limoensap in een blender.
  5. Voeg vervolgens de siroop toe naar smaak.
  6. Schenk in glazen en garneer met een schijfje limoen.
Wijncocktail: De Frosé

Of je nu op zoek bent naar een fris drankje voor je zomerborrel of gewoon eens wat anders wil dan ‘normaal’: met deze wijncocktails zit je sowieso goed. Bovendien zijn ze makkelijk te maken én zien ze er ook nog eens jaloersmakend goed uit.

Kortom, het is dus toch echt hoogtijd om de rosé, cava of sauvignon blanc uit de koelkast te halen en je shaker af te stoffen. En vergeet niet: experimenteren mag – juist dat maakt een wijncocktail zo leuk. Cheers!

Lees ook: Déze witte wijn van de HEMA wordt gemaakt door wereldberoemde familie en is héérlijk