Psycholoog vertelt: signalen waaraan je herkent of je nieuwe relatie een blijvertje is

Het begin van een relatie is vaak een cocktail van kriebels, spanning en dopamine die je om de oren vliegt. Je appt de hele dag door, slaapt nauwelijks (op een fijne manier), en het voelt alsof de tijd stilstaat. Maar ergens, tussen al die vlinders, steekt er soms ook een stemmetje op: is dit écht wat voor de lange termijn? Of hebben we over een jaar geen idee meer waarom we ooit zo gek op elkaar waren?
Antwoord van een psycholoog
Goed nieuws: volgens psycholoog Christine Finn, die meer dan 2.000 stellen zeven jaar lang volgde (ja, echt), kun je aan het begin van een relatie al best goed inschatten of het iets blijvends wordt. En spoiler: het heeft minder met ‘de perfecte match’ te maken dan je denkt.
Het draait niet om perfecte harmonie, maar om dit
Volgens het onderzoek zijn het niet de grote romantische gebaren of perfecte eerste vakanties die bepalen of jullie lang bij elkaar blijven. Wat dan wel? De mate van geluk die jij (en je partner) vanaf het begin voelen – met nadruk op individueel geluk.
Want wat bleek? Mensen die al bij de start van hun relatie wat ongelukkig waren (denk: twijfels, irritaties, emotionele afstand), zagen hun geluksgevoel vaak in rap tempo afnemen. En precies daar ging het mis. Anders gezegd: het maakt niet zoveel uit of jullie nu perfect zijn, maar wel of je een basisgevoel van blijheid en veiligheid ervaart bij elkaar.
Een relatie is geen optimalisatieproject
Misschien voel je nu de neiging om te analyseren: Heb ik twijfels? Maken we weleens ruzie? Maar Finn benadrukt juist dat dit geen checklist is om je relatie direct af te keuren. Sterker nog: twijfels mogen er zijn. Zolang je ze maar serieus neemt.
Haar advies: gebruik die beginnende fricties als uitnodiging om te praten over je behoeftes. Want ook dát bleek een belangrijke factor in relaties die het wél redden: dat beide partners het gevoel hebben dat hun behoeften worden gehoord én vervuld. En nog beter? Als die behoeften enigszins op elkaar lijken (lees: jij wil rust en verbinding, hij wil ook rust en verbinding = topmatch).
Dus: hoe weet je of jullie een kans maken?
- Voel je je oprecht blij in zijn/haar/zijn/x aanwezigheid?
- Durf je te zeggen wat je nodig hebt, zonder bang te zijn voor afwijzing?
- Hebben jullie allebei ruimte om jezelf te zijn (en af en toe even niet samen)?
- Komen jullie op een natuurlijke manier steeds dichter bij elkaar?
Als je op deze vragen volmondig ‘ja’ kunt zeggen: dikke kans dat jullie goed zitten.
Maar ook als het even schuurt: geen paniek. Een relatie hoeft niet perfect te starten om goed te worden. Het belangrijkste is dat je bereid bent om samen te kijken wat er speelt en of je daar iets mee wil – en kan.
En mocht het uiteindelijk toch niets worden? Dan heb je in elk geval geleerd wat wél belangrijk voor je is. En dát neem je weer mee naar de volgende.
Lees ook: In een sleur? Relatietherapeut deelt 5 tips om emoties te uiten en je relatie te versterken