Jacky (64) zwom zonder top na amputatie: ‘Ik kreeg klachten over mijn lichaam en werd weggestuurd’

Toen Jacky Roozen (64) na haar dubbele borstamputatie het zwembad instapte – zonder topje, alleen met een broekje – voelde dat voor haar als vrijheid. Haar arts had zwemmen aangeraden als onderdeel van haar revalidatie, maar strakke badkleding over het gevoelige wondgebied was geen optie. Dus zwom ze topless. Tot iemand in het zwembad klaagde over haar littekens.
Klachten over het uiterlijk van Jacky Roozen
Na de klachten werd Jacky verzocht het zwembad te verlaten. Wat volgde, was een storm aan emoties én steun. In een video van RTV Noord, die inmiddels viraal is gegaan, vertelt Jacky openhartig over haar ervaring. Ze werd geconfronteerd met het ongemak van anderen – terwijl haar eigen ongemak dagelijks zichtbaar is in de spiegel. “Hoe kun je klagen over mijn uiterlijk? Als iemand een been mist, zeggen we toch ook niet: ‘Bah, dat wil ik niet zien?’ Ik vind het enorm confronterend”, zegt Jacky met tranen in haar ogen.
Van schaamte naar zichtbaarheid
Jacky’s verhaal raakte een snaar. Duizenden reacties stroomden binnen. Bemoedigend, liefdevol, dankbaar. “Wat een dappere vrouw ben je”, schrijven mensen. “Dank je wel dat je dit bespreekbaar maakt.” En dat is precies wat ze wil: het gesprek op gang brengen over zichtbaarheid, over vrouwelijke lichamen die veranderen, over schaamte – en waarom die eigenlijk nergens op slaat.
“Waarom zou ik me schamen voor een operatie die mijn leven heeft gered?” zegt Jacky tegen RTL Nieuws. “Er is niks om je voor te schamen.” Het gaat haar niet alleen om haar eigen verhaal, maar om dat van zovele anderen. “Ik deel dit voor alle vrouwen die borstloos zijn, of dat nog gaan worden. Dit moet bespreekbaar blijven.”
Discriminatie in het zwembad
Het College voor de Rechten van de Mens gaf haar gelijk: wat er in de zwembaden gebeurde, was discriminatie. Maar het is vooral de publieke aandacht die nu voor beweging zorgt. “Mensen zien nu hoe we omgaan met lichamen die afwijken van ‘de norm’. En dat is soms ronduit mensonwaardig.”
Inspirerende vrouw
Jacky blijft haar verhaal delen – om andere vrouwen een hart onder de riem te steken. “We mogen ons littekens laten zien. Ze vertellen een verhaal van overleving, van kracht. En daar mogen we trots op zijn.” Ze durft het gesprek aan te gaan, doorbreekt taboes en laten zien dat schoonheid zóveel meer is dan een perfect lijf. Dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen en bewonderen.
Lees ook: Voetballer neemt het op voor zijn vriendin na bakken vol haat op Instagram