Het begon als een onschuldig schoonheidsritueel, maar het eindige in fysieke- en emotionele schade. Via een kennis kwam ze in aanraking met een populair wimperserum. Binnen enkele werken had ze dé volle, lange wimpers waar ze altijd van had gedroomd. Maar, een paar maanden later merkte ze dat haar oog begon in te zakken. In een interview met De Telegraaf benadrukt ze nu hoe belangrijk het is dat andere mensen dit weten. Dit kan iedereen overkomen.

Verleid door een beautyhype

Het was een typische impulsaankoop. Een kennis raadde Luca het serum aan, want haar wimpers groeiden als kool. Luca was meteen enthousiast. Ze schafte het product aan en begon het dagelijks te gebruiken. Ze had nooit klachten, geen geïrriteerde ogen of andere signalen dat er eigenlijk iets misging. Maandenlang gebruikte ze het serum zonder twijfel – tot ze merkte dat haar oog anders begon te staan.

Ze dacht eerst dat het kwam door vermoeidheid of stress. Ze kocht zelfs een blauwlichtbril in de hoop dat dat zou helpen. Maar in plaats van dat het vanzelf weer overging, werd het alleen maar eerger. Haar oog leek steeds meer te gaan hangen.

Oogarts versus TikTok

Een bezoek aan de oogarts bracht weinig duidelijkheid. Hij kon medisch niets vinden en dat een ooglidcorrectie de oplossing ook niet ging bieden. Het ging namelijk maar om één oog. Eigenlijk was de conclusie dat ze er maar mee moest leren leven. Maar, ze gaf niet op. In een wanhoopspoging plaatste ze een video op TikTok. Daarin deed ze haar verhaal. Onder die video kwam een reactie: “Gebruik je wimperserum?” Toen begon het balletje te rollen.

▼ scroll verder ▼

Niet haar oog, maar het vet eromheen

Na onderzoek ontdekte Luca dat vetverlies rond de ogen een bekende bijwerking is van bepaalde ingrediënten in wimperserums. Haar oog hing niet per se, maar haar andere oog was ingezonken. Daardoor leek het alsof er iets mis was met één oog.

Het ging om de stof ethylprostenolamide, een prostaglandine-analoog die ook wordt gebruikt in oogdruppels tegen glaucoom. Dezelfde groep stoffen is verboden in cosmetica in Nederland. Toch worden varianten ervan nog steeds gebruikt in serums. Die kunnen dus dezelfde bijwerkingen hebben.

Waarschuwing voor iedereen

Luca’s wimperserum bevatte zo’n verwante stof. En misschien nog wel het vervelendste: de bijwerking stond niet op de verpakking of in de bijsluiter. Gek, want je koopt iets legaal in Nederland en denkt daarbij dat het veilig moet zijn. Daar kun je dus niet van op aan. Inmiddels heeft ze ook juridisch advies ingewonnen en werkt ze samen met een oogarts uit Maastricht. Zo hopen ze verandering af te dwingen.

Luca hoopt vooral anderen te waarschuwen. Kijk ook altijd kritisch naar de ingrediëntenlijst van een wimperserum of van je andere producten. Als je namen ziet als bimatoprostisopropyl cloprostenaat of ethylprostenolamide: gebruik het niet. Negeer ook vage klachten niet en zorg ervoor dat je meer onderzoek laat doen.

Zelf wacht Luca nog steeds af of haar oog ooit zal herstellen. Ze hoopt het, maar zeker weten doet ze het niet. Wel wil ze graag andere mensen beschermen voor de gevolgen, waar ze nu onder lijdt. Dit gebeurt vaker dan je denkt.

Lees ook: Whut!? Er bestaat nu droogshampoo voor je wimpers en zo gebruik je het