Preuts of beschermend? Apple kapt jouw FaceTime-sessie af als het te heet wordt voor de camera

Met iOS 26 gooit Apple het roer om voor FaceTime. Wat ooit een veilige plek leek voor digitale intimiteit, wordt straks automatisch onderbroken zodra jij wat meer van jezelf laat zien dan je gezicht. Het scherm bevriest, de camera wordt uitgezet én je krijgt een pushmelding met een moreel bijschrift of je misschien ongemak ervaart. Klinkt als een stap vooruit, toch?
FaceTime met iOS 26
Naakt voor de camera? Vergeet het maar. Apple’s nieuwe functie, die onderdeel uitmaakt van het al bestaande ‘communicatieveiligheid’-programma, grijpt in als het algoritme ‘gevoelige content’ detecteert tijdens een FaceTime-gesprek. In de praktijk betekent dat: verschijnt er te veel blote huid, dan wordt je video meteen gepauzeerd. Het beeld bevriest en het geluid wordt stilgezet. Je partner moet het dan toch echt éven zonder je doen…
‘Voelt u zich oncomfortabel?’
De waarschuwing komt met een keuzemenu waarin je expliciet moet aangeven of je het gesprek wil hervatten of beëindigen. Er verschijnt een melding: “Uw audio en video zijn gepauzeerd omdat u mogelijk iets gevoeligs laat zien. Voelt u zich oncomfortabel? Dan moet u het gesprek beëindigen.” Apple zegt dat dit allemaal gebeurt met machine learning, en benadrukt dat de beelden het toestel níét verlaten. Alles blijft lokaal, en dus privé!
Facetime: preuts of protective?
Voorheen gold deze feature alleen voor kinderen op iMessage, maar met iOS 26 is iedereen aan de beurt. Daarmee schuift Apple op richting een bredere digitale moraal. Of dat nodig is, of betuttelend voelt, is aan de gebruiker. Eén ding is zeker: spontaan een intiem moment via FaceTime delen wordt er niet makkelijker op. Want terwijl jij denkt dat je je partner verrast, verrast Apple jou – met een zwart scherm en een morele pop-up.
De grote vraag blijft: voor wie is deze FaceTime-functie eigenlijk bedoeld? Volgens Apple draait het om veiligheid en consent, ook voor volwassenen. Maar veel gebruikers zien vooral een grens tussen tech en privacy vervagen. Een algoritme dat jouw lichaam analyseert – hoe discreet ook – voelt voor sommigen als één digitale stap te ver. Want als je je niet eens meer in je eigen slaapkamer vrij kan bewegen voor de camera, wie heeft er dan écht de controle over je scherm?
Lees ook: Privacyvoorwaarden: dít is waar je toestemming voor geeft bij downloaden Temu-app