Solliciteren? Deze slimme sollicitatietruc geeft je een voorsprong

Je ziet een leuke vacature, besluit een brief te schrijven, levert die in met een CV erbij en dan hoor je na een tijdje het verlossende antwoord: je mag op gesprek komen. Je begint natuurlijk aan de voorbereiding: even inlezen in het bedrijf en een paar slimme vragen verzinnen voor aan het einde van het gesprek. Maar, dat laatste is misschien niet de beste tactiek. De timing van je vragen blijkt namelijk óók belangrijk te zijn. Wij vertellen je meer over de sollicitatietruc die je een grote voorsprong gaat geven.
Wachten met vragen stellen verkleint je kansen
Volgens Dr. George Sik, arbeidspsycholoog en wervingsexpert, maken veel kandidaten dezelfde fout: ze bewaren hun vragen tot het einde van het sollicitatiegesprek. Tegen de tijd dat er eindelijk gevraagd wordt naar de vragen van de kandidaat, is er vaak onbewust al een besluit genomen. En dan krijg je dus geen herkansing meer om jezelf opnieuw te bewijzen als de ideale kandidaat. Het gesprek is al voorbij. Het advies is dus juist om in de eerste tien tot vijftien minuten van het gesprek één of twee strategische vragen te stellen. Daarmee kun je het gesprek veranderen van een soort Q&A naar een echt dialoog.
Zó maak je vroeg in het gesprek indruk
Het klinkt misschien spannend, maar op het juiste moment een slimme vraag stellen toont zelfvertrouwen én emotionele intelligentie. Het laat zien dat je niet alleen komt ‘presteren’, maar al meedenkt als een toekomstig collega
Wanneer je bijvoorbeeld de eerste algemene vraag hebt beantwoord – vaak iets als ‘Vertel eens wat over jezelf’ – kun je meteen je kans grijpen. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen: Wat was het aan mijn profiel dat jullie opviel en leidde tot deze uitnodiging? Dit is meteen een gamechanger, omdat je duidelijk hoort waar de interesse ligt. Daardoor kun je gedurende het gesprek veel beter inschatten hoe je jouw antwoorden moet instellen. Je kunt bewust inspelen op wat er nodig lijkt te zijn in deze functie.
Sollicitatietruc: slimme vragen die je al vroeg kunt stellen
Heb je een beetje inspiratie nodig voor andere slimme vragen? No worries. Wij hebben er nog een paar. Deze kun je ook vroeg in het gesprek stellen.
Wat zijn de belangrijkste doelen voor deze functie in de komende 6 tot 12 maanden?
Zo ontdek je wat de werkgever écht belangrijk vindt.
Met welke uitdagingen of veranderingen heeft het team op dit moment te maken?
Dit is een ideale vraag om te laten zien hoe jouw ervaring iets kan gaan bijdragen aan wat er op dit moment spelen.
Wat maakt iemand in deze rol uitzonderlijk, in plaats van gewoon goed?
Zo kom je erachter wat de ‘onzichtbare’ succesfactoren zijn binnen deze functie.
Vragen zijn op alle fronten belangrijk
Een extra voordeel? Door deze sollicitatietruc in te zetten en vroeg vragen te stellen, kom je er sneller achter of het bedrijf wel echt bij jouw past. Als je merkt dat de gesprekspartner geïrriteerd raakt of vragen ontwijkt, kan dat ook een belangrijk signaal zijn. Solliciteren is nou eenmaal geen eenrichtingsverkeer. Jij kiest ook voor een werkgever, dus je mag best weten waar je voor kiest en waar je terecht gaat komen.
Duidelijk verhaal dus: wacht niet tot het einde met je vragen, maar stel ze in het begin op een strategisch moment. Zo vergroot je je kans op succes, toon je initiatief én creëer je een goed gesprek op gelijkwaardig niveau. En dat is precies wat je nodig hebt, toch?
Lees ook: Tijd voor een carrièreswitch? Stel jezelf eerst deze vragen!