We hebben het allemaal weleens gehoord: neem het leven niet te serieus. Maar hoe vaak luisteren we daar dan echt naar? In een wereld waarin alles draait om presteren, controleren en het najagen van succes, vergeten we soms dat ontspanning en plezier ook heel waardevol kan zijn. Dat is ook juist wat ons gelukkiger en succesvoller kan maken, volgens de wetenschap. Met andere woorden: tijd om wat minder serieus te zijn.

@emonthebrain

Bonus points when you realize that this is a game for you to play & experience & WIN !? (On your own terms) You might start making some bolder moves, and drop the fear of failing.. or maybe that’s just me🤷‍♀️ I had this realization recently & I realized I was rly putting WAY too much pressure on myself. I honestly need to remind myself of this like once a month 😅 Something I talk with my clients about a lot is practicing imperfectionism. I hope that this can allow you to take some of that pressure off too. It might just help you be even better at whatever it is you’re doing 💖 I love you all 🥰🙌 Em #mindset #growthmindset #growth #neuroscience

♬ original sound – emily | neuroscientist 🧠

1. Spelen maakt je slimmer

Als volwassene denken we vaak dat “spelen” alleen voor kinderen is. Maar neurologisch gezien is spelen eigenlijk heel belangrijk voor een gezond brein – óók als je volwassen bent. Spelen verhoogt je dopamine, hét motivatiehormoon dat je helpt om in beweging te komen en te genieten van waar je mee bezig bent. Daarnaast stimuleert het iets dat BDNF heet (Brain-Derived Neurotrophic Factor), wat belangrijk is voor leren, geheugen en hersengroei.

▼ scroll verder ▼

Het leuke hieraan is dat spelen ook je stress verlaagt én dat het je creatiever maakt. Of je nou een dansje doet in de keuken, een spelletje speelt met vrienden óf gewoon iets geks probeert: je bent altijd goed bezig voor je hersenen. Zie het leven als een spelletje, waaraan jij mag meespelen!

2. Controle loslaten is beter presteren

We willen vaak alles onder controle hebben: werk, relaties, deadlines en emoties. Maar alle ballen hoog houden, is juist heel zwaar voor je hersenen. De zucht naar controle schakelt je brein uit. Door de teugels wat te laten vieren, activeer je het parasympatische zenuwstelsel – ook wel het ‘rust en herstel-systeem’ van je lichaam. Dit systeem zorgt voor kalmte, focus en betere prestaties onder druk.

Denk aan sporters, artiesten of sprekers: zij presteren het best als ze in een goede flow zitten, en niet wanneer ze zich proberen te bewijzen. Het is dus beter om die perfectie aan de kant te zetten en het gewoon te laten gebeuren.

3. Je plezier is je geheime wapen

Volgens de wetenschap is plezier geen luxe, maar een successtrategie. Wanneer je iets doet wat je leuk vindt, maak je dopamine én serotonine aan. Beide stofjes die belangrijk zijn voor motivatie, stemming en focus. En het werkt heel simpel: als je plezier hebt, bevind je je automatisch meer in het hier en nu. Daar ga je dan weer meer van genieten én het zorgt ervoor dat je beter kunt presteren.

Plezier maakt je dus echt niet lui of onverantwoordelijk. Het doet juist het tegenovergestelde. Het helpt je om beter te functioneren met meer energie, creativiteit én veerkracht.

Wat betekent dit voor jou?

Heel simpel. Het betekent dat jij het roer om mag gooien. Het is goed om even wat vaker een break te nemen voor jezelf door bijvoorbeeld een wandeling te maken zonder podcast in je oren of door gewoon even een avondje niks te doen. Daarnaast mag je minder streng zijn voor jezelf. Je mag best een fout maken zonder jezelf meteen af te straffen.

Het leven is gewoon ontzettend leuk en daar mag jij van genieten. Je mag voelen en het is allemaal niet zo serieus. Laat het los, lach meer, dans en maak er een spel van. Uiteindelijk begint succes niet met controle, maar met vertrouwen én een beetje plezier.

Lees ook: Science says: lachen om jezelf is dus super gezond