Niet alleen op straat: ook op Vinted zijn vrouwen niet veilig

Heb jij onlangs je kledingkast opgeruimd en zit je nu met een grote stapel kleding die je de deur uit moet hebben? Grote kans dat je Vinted alweer klaar hebt staan. Dat lijkt op het eerste gezichte de beste optie om nog wat te verdienen aan je harde werk. Toch blijkt het nu niet de meest veilige omgeving te zijn. Wat vaak begint als een onschuldige kledingverkoop, eindigt soms in online intimidatie. Wij praten je bij.
Vinted wordt als onveilig ervaren
Het idee is heel simpel. Je download Vinted, de populairste tweedehands kledingapp, zet je kledingstukken online, voert een prijs in en regelt de verzending zodra iemand het koopt. Klinkt heel veilig, maar in de praktijk is dat helemaal niet meer zo. Steeds meer vrouwen melden dat ze zich onveilig voelen op het platform. Veel vrouwen krijgen opmerkingen over hun uiterlijk, ongepaste vragen of zelfs voorstellen voor een date.
Mannen gebruiken bijvoorbeeld een nepprofiel, om via daar zogenaamd vrouwenkleding te kopen. Ook vragen mannen dan bijvoorbeeld om ‘aan-foto’s’, waarbij vrouwen een foto moeten verzenden waarop ze het desbetreffende item dragen. Verder sturen veel mannen ook ongevraagd vervelende berichtjes via advertenties. Steeds meer vrouwen delen online dit soort ervaringen.
Zó voelt het niet meer veilig
De vormen van vrouwonvriendelijk gedrag op Vinted zijn divers, en vaak best wel subtiel. Je hebt het als vrouw in eerste instantie niet altijd door. Zo wordt er regelmatig gevraagd om foto’s van de producten. De alarmbellen gaan dan ook niet altijd rinkelen.
Toch is het vrouwonvriendelijke gedrag op Vinted wel ontzettend storen. Van ongepaste opmerkingen bij productfoto’s of privéberichten tot zogenaamde aangekochte producten weer te annuleren zodra het gesprek op niets uitloopt. Ook is het gedrag pusherig. Nadat transacties afgerond worden, blijven berichten soms binnenkomen onder het mom van ‘gezellig contact houden’. Voor velen voelt het als een digitale versie van straatintimidatie. Je bent er niet voor contact, maar je krijgt het toch – ongevraagd.
Gebrek aan toezicht en bescherming
Een groot probleem is dat er nauwelijks toezicht is op het platform. Er is een mogelijkheid om ongepast gedrag te rapporteren, maar er gebeurt weinig met deze meldingen. Althans, dat is wat veel vrouwen tot nu toe ervaren. Gerapporteerde accounts blijven gewoon actief of worden gemakkelijk weer opnieuw aangemaakt.
Daarnaast wordt het lang niet altijd serieus genomen als vrouwen melding doen van grensoverschrijdend gedrag. De sfeer is informeel en gebruikers zijn geen klanten van een webshop, maar gewoon andere mensen die tweedehands shoppen. Dat maakt het moeilijker om actie af te dwingen als er iets niet goed gaat.
Het moet en kán anders
Vrouwen krijgen nu dus ook al te maken met seksisme en intimidatie op platforms als Vinted, een plek waarbij je dat nooit had verwacht. Dat laat zien dat er werk aan de winkel is. Online veiligheid is net zo belangrijk als offline bescherming voor vrouwen. Een simpele verkoop van een tweedehands t-shirt zou geen stress of angst op moeten leveren – alleen maar centen.
Er is strengere controle, betere rapportage-optie én meer bewustwording nodig bij gebruiken. Als vrouwen zich nu zélfs op een tweedehands kledingapp onveilig beginnen te voelen, is het echt tijd voor verandering. Zolang daar geen verandering in komt, zullen steeds meer vrouwen afhaken op de app. Sommigen vragen zich nu al af: verkoop ik hier kleding of word ik gewoon bekeken? En dat is natuurlijk niet hoe het hoort.
Lees ook: Neem femicide serieus: wéér een vrouw vermoord door ex-partner