De ‘Dubai-reep’-hype

De hele heisa rondom de ‘Dubai-reep’ begon met video’s waarin mensen de glimmende, goudkleurige reep opensnijden – waarna een dikke laag pistachecrème langzaam naar buiten sijpelt. En die beelden vielen (letterlijk en figuurlijk) goed in de smaak.

Meerdere merken speelden er handig op in met hun eigen versie van de reep, die vaak meer dan een tientje kostte. En hoe lekker iets ook mag zijn, voor een chocoladereep is dat niet bepaald goedkoop. Gelukkig kwam men er al snel achter dat het eigenlijk helemaal geen hogere wiskunde is om zelf zo’n ‘Dubai-reep’ in elkaar te flansen. En dat voor maar een paar euro!

Zo maak je zelf de ‘Dubai-reep’

De basis van dit meesterwerk is melkchocolade, pistachepasta en kataifi – dat zijn van die ultradunne sliertjes deeg die zorgen voor die heerlijke crunch. Combineer dat met wat honing en een flinke handvol pistachenoten, en je hebt een geweldige combinatie waar je bijna niet van af kan blijven.

Dit heb je nodig (voor 1 reep):

  • 400 g melkchocolade
  • 55 g bloem
  • 40 g maïzena
  • 250 g pistache
  • 3 el honing

Stap voor stap

  1. Smelt de eerste laag chocolade.
    Smelt 200 gram melkchocolade in een pannetje. Giet dit in een met bakpapier beklede ovenschaal en laat de laag hard worden in de koelkast.
  2. Maak de kataifi.
    Meng vervolgens de bloem met de maïzena, een snuf zout en een halve eetlepel olie. Doe dit in een spuitzak en maak in een koekenpan hele dunne sliertjes van het beslag. Bak ze licht goudbruin en schep ze uit de pan.
  3. Maak de pistachepasta.
    Maal daarna 200 gram pistachenoten met de honing in een keukenmachine tot een romige pasta. Hak de overige 50 gram pistachenoten grof en roer ze erdoor voor extra crunch.
  4. Meng alles samen.
    Snijd de kataifi in kleine stukjes en meng die vervolgens door de pistachepasta. Zo krijg je de kenmerkende Dubai-textuur.
  5. Bouw de reep op.
    Haal de ovenschaal uit de koelkast en verdeel de pistachepasta over de uitgeharde chocoladelaag.
  6. Maak de bovenlaag.
    Smelt de overige 200 gram melkchocolade en giet dit daarna over de pistache-laag. Strijk glad met een spatel en zet de schaal weer in de koelkast.
  7. Geduld is een schone zaak.
    Laat vervolgens de reep minstens drie uur uitharden in de koelkast. Daarna kun je hem voorzichtig aansnijden – en genieten van je eigen luxe ‘Dubai-reep’.

Na drie uur wachten mag je eindelijk je eigen ‘Dubai-reep’ aansnijden. En je zal gelijk merken: het is écht het wachten waard! De reep breekt met een bevredigende crunch, de pistache-laag glanst verleidelijk, en het geheel smaakt alsof je iets uit een high-end patisserie eet.

Lees ook: Oliebollen 2.0: verrassende combinaties die je écht moet proberen (en daarna nooit meer zonder kan)