Waarom het nooit bij dat ene alcoholische drankje blijft

”Oké vooruit één wijntje dan”. Ik zeg het echt ontzettend vaak als ik weer eens voor het blok wordt gezet omdat ik weer eens te saai zou zijn om geen alcohol te drinken. Je hebt morgen een drukke dag voor de boeg en je moet er alert voor zijn. Maar na een wijntje gaat het toch al snel over in twee flessen wit en het atten van drie shotjes. Waar gaat dit toch altijd mis?
Ééntje dan
Je lichaam maakt bij het drinken van alcohol endorfine aan. Dit is zoals je wellicht wel weet een stofje wat je gelukkig maakt. Snap je waar we heen gaan? De endorfine geeft het stokje vervolgens door aan het hormoon dopamine, wat je beloningssysteem sterker maakt. Eindstand: hoe meer we drinken, hoe blijer we worden. *zucht*
Terug naar hoe het kan dat we het niet bij één drankje kunnen laten: dit komt door bepaalde neuronen in onze hersenen, het D1- en D2-neuron. Simpel gezegd is dit ook wel te vergelijken met het engeltje en het duiveltje op je schouders. Het D1-neuron is in dit geval het duiveltje, die ervoor zorgt dat je blijft drinken. De ander zorgt juist voor de remming.
Je kunt je voortaan dus een stuk minder schuldig voelen als het weer eens niet gelukt is om het bij één drankje te houden. Je kunt er gewoon letterlijk niets aan doen!
Lees ook: onderzoek wijst uit dat het drinken van alcohol je aantrekkelijker maakt.