Direct naar content
Career

Pesten op de werkvloer: Ook volwassenen doen hier frequent aan mee

Redactie Leestijd: 3 minuten
Illustratie voor: Pesten op de werkvloer: Ook volwassenen doen hier frequent aan mee


De gevolgen van pesten op het werk zijn ernstig maar het lijkt erop dat bedrijven er nog steeds te weinig (of zelfs helemaal geen) aandacht eraan besteden. In 2014 waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen en nog steeds komt het immens veel voor op de werkvloer.

pesten op werk FEM FEM

Stel je voor, je hebt je droombaan weten de bemachtigen en alhoewel je juist mega enthousiast hoort te zijn, kom je toch elke dag teleurgesteld en ongelukkig thuis. Niet omdat je je werk niet leuk vindt (en qua salaris heb je ook absoluut niet te klagen) maar het zijn de mensen. De mensen, of wellicht is het maar één, die ervoor zorgen dat jij alles behalve happy bent. Terwijl jij dacht dat pesten iets was wat alleen voorkomt op het schoolplein, is het toch iets wat ook dagelijks op de werkvloer gebeurt. Pestgedrag is namelijk totaal niet leeftijdsgebonden en gebeurt veel meer dan je denkt.

Het onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 10 werknemers slachtoffer is van pesten. Doormiddel van een survey van IPSOS met  707 werkende Nederlanders hebben ze ondervonden dat 18 tot 34-jarigen vrijwel even vaak aangeven last te hebben van pesten (9%) als 50-plussers (12%). Dit laat dus zien dat pestgedrag absoluut niet leeftijdsgebonden is en ook volwassenen pesten of gepest worden. Ook is het verschil tussen lager-opgeleiden (12%) en hoger-opgeleiden (10%) is klein en ook tussen mannen (10%) en vrouwen (11%) – pestgedrag is dus ook niet seksegebonden.

Het verschil tussen pesten en plagen

Frequentie is hierbij belangrijk. Bij plagen komt iedereen wel een keer aan de beurt terwijl pesten echt structureel bij dezelfde persoon is. Pestgedrag kan ook subtiel zijn. Denk hierbij aan roddelen, buitensluiten, intimideren en negeren.

Wat te doen?

Het is belangrijk dat jouw werkgever voor een veilige werkplek zorgt. Dus word jij door een collega geïntimideerd of gepest, maak dit dan bespreekbaar met jouw werkgever of leidinggevende. Zij moeten hiervoor passende maatregelen nemen. Laura Willemse, werkzaam bij Pesten op de Werkvloer, zegt daarover het volgende: “Mensen willen niet op een kantoor werken waar een pestcultuur heerst. Werknemers blijven er niet lang.” En uit onderzoek klopt dit ook echt want 69% van alle werknemers geeft ook aan dat ze weg gaan bij een bedrijf met een structurele pestcultuur. Vanzelfsprekend is dit ook niet iets waar werkgevers gelukkig van worden want het betekent dat ze telkens opzoek moeten gaan naar nieuwe personeel wat niet bevorderlijk is voor de reputatie van het bedrijf.

Elkaar af en toe plagen kan heus geen kwaad, maar is er structureel één iemand de prooi, dan is het een probleem van heel het bedrijf.

Bron: Viking Direct