Dubbeldippen: moet kunnen of liever niet?

Steeds meer restaurants komen met het shared dining concept waarbij je allemaal kleine gerechtjes bestelt en deze deelt met iedereen aan de tafel: super gezellig natuurlijk! Zo zit jij niet meer verlekkerd naar het gerecht van je partner te kijken terwijl je zelf met een salade opgescheept zit. En vervolgens (tot ergernis van hem) zijn frietjes steelt!
Shared dining lijkt op het eerste gezicht de ideale oplossing, maar is het echt zo ideaal als dat we denken? Want wat als Pieter-Jan zijn frietje niet één maar twee keer in de mayo dipt en er vervolgens nog eens ongegeneerd zijn vingers bij aflikt. Yikes! Als je met een groep uit eten gaat zit de kans er namelijk dik in dat er een dubbeldipper in het gezelschap aanwezig is. Hoe hygiënisch is dit eigenlijk? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Wat onderzoek zegt
Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er is onderzoek naar gedaan: zo ook naar dubbeldippen. Volgens onderzoek doen 42% van de Nederlanders liever niet aan shared dining omdat ze niet van dubbeldippers houden vanuit hygiënisch oogpunt. Een andere reden waarom Nederlanders niet fan van het delen van eten zijn is, jawel je raadt het al, omdat het voor gedoe kan zorgen met het verdelen van de rekening. Van de ondervraagden wil 20% namelijk de rekening verdelen op basis van hoeveel iedereen gegeten heeft. Want stel je voor: Anna heeft wat extra frietjes gepakt en Sarah wilde geen toetje omdat ze aan de lijn doet – drama!
Hygiëne
Ook is er onderzocht of dubbeldippen echt zo ranzig is als dat we denken. Het onderzoek bevestigde (helaas) wat we al vermoedde – dat er inderdaad meer bacteriën op een chipje zitten nadat je deze twee keer in een sausje hebt gedipt. De hoeveelheid per dip verschilt wel – zo waren er bij salsas bijvoorbeeld meer bacteriën na het dubbeldippen dan bij chocolade- en kaasdips. Juich niet te snel: twee uur na het dippen waren alle bacteriën weer gelijk, dus dip gewoon wat jij lekker vindt!
Wel of niet dubbeldippen
Maar nu de hamvraag: is dubbeldippen gevaarlijk? Ondanks dat de hoeveelheid bacteriën in de dip toeneemt, is er nauwelijks kans om ziek te worden – zelfs als de dubbeldipper al ziek is! Mocht je écht geen risico willen lopen om ziek te worden, dan kun je beter uit de buurt blijven van dubbeldippers.
