Direct naar content
Fun & Living

Nieuw jaar, nieuwe prijzen: alcohol wordt duurder vanaf 1 januari

Nadia Krijns Leestijd: 3 minuten
alcohol-duurder-vanaf-1-januari-2024

Vanaf 1 januari worden drankjes duurder door een belastingverhoging op alcohol. Maar geen paniek, we hebben de impact op je portemonnee voor je uitgezocht. Lees snel verder om te ontdekken wat dit betekent voor jouw gezellige borrelavonden in het nieuwe jaar.

Accijnsverhoging

Tijdens Prinsjesdag gaf het demissionaire kabinet aan dat ze van plan waren om de accijns op alcohol met maar liefst 16,2 procent te verhogen vanaf 1 januari 2024. Dat zou betekenen dat een krat bier ongeveer 50 cent duurder zou worden en een fles wijn zou stijgen met zo’n 13 cent. Maar dit is gelukkig niet helemaal het geval. Dankzij een amendement (een voorstel van één of meer Tweede Kamerleden tot wijziging van een wetsvoorstel) van Kamerleden Silvio Erkens (VVD) en Chris Stoffer (SGP) is dat extreme voorstel van tafel geveegd. Ze zagen een redelijke verhoging van 8,4 procent meer zitten.

Speciaalbier

Dat betekent dat de prijsstijgingen eigenlijk best wel mee zullen vallen. Je zult ongeveer 1 cent meer betalen voor een glas bier van 25 cl of een glas wijn. Als je een fan bent van sterke drank, moet je waarschijnlijk zo’n 2,5 cent extra neertellen. Maar wees voorbereid, liefhebbers van speciaalbier, want dat kan wel iets duurder worden. De accijns op bier wordt namelijk niet langer bepaald op basis van extractgehalte, maar op basis van het alcoholpercentage. Dus dat speciale biertje kan tussen de 5 en 15 cent duurder worden.

Accijns op tabak

En alsof dat nog niet genoeg is, wordt ook tabak duurder. Het kabinet heeft twee doelen met deze belastingverhogingen: geld ophalen voor armoedebestrijding en de koopkracht van mensen met lage inkomens verbeteren. Omdat het alcoholplan door het amendement is afgezwakt, wordt de accijns op tabak verhoogd. Vanaf 1 april 2024 zal de gemiddelde prijs van een pakje sigaretten (met 20 stuks) ongeveer €11,10 zijn. Een pakje shag (met 50 gram) zal dan inclusief btw €24,62 kosten.

Worden alcoholvrije dranken ook duurder?

Naast geld ophalen, hoopt het kabinet dat deze accijnsverhogingen ons aanmoedigen om gezondere keuzes te maken. Daarom gaat ook de belasting op alcoholvrije dranken omhoog, omdat die dranken vaak (veel) suiker bevatten. Maar er is ook goed nieuws voor de mineraalwaterliefhebbers: vanaf 1 januari geldt de verbruiksbelasting niet langer voor mineraalwater.

Natuurlijk is er ook kritiek. Veel mensen halen hun drank in Duitsland of België, omdat het daar veel goedkoper is dan hier in Nederland. Met de accijnsverhoging is de kans groot dat dit nog meer gaat gebeuren, wat natuurlijk niet fijn is voor ondernemers in de grensregio’s die hierdoor hoogstwaarschijnlijk klanten gaan verliezen en geld mis gaan lopen. Anderen zijn het er niet mee eens dat de verbruiksbelasting ook geldt voor alcoholvrij bier, omdat dit voor velen juist een gezondere keuze is.

Goedkeuring van de Eerste Kamer

Voordat de accijns voor alcohol en tabak omhoog gaat, moet het voorstel eerst nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. De Eerste Kamer is de komende tijd bezig met het bespreken van het Belastingplan 2024 en de extra plannen. Als de Eerste Kamer op 19 december haar goedkeuring geeft, zullen de plannen ingaan en zal de belasting op alcohol en tabak vanaf 1 januari 2024 verhogen.