Aankomende winter mogen deze items niet in je capsule wardrobe ontbreken

Het einde van het jaar is alweer in zicht én als we er op terugkijken, hebben we anno 2023 iets te vaak onze portemonnee open getrokken voor kleding. In 2024 moet het anders en daarom introduceren we je aan de capsule wardrobe. Je bespaart geld én je zult er nog steeds fashionable uitzien.
Wat is een capsule wardrobe?
Laten we beginnen met de allereerste brandende vraag: wat is een capsule wardrobe? Aan het begin moesten wij hiervoor ook onze research doen, maar zo moeilijk is het helemaal niet. Een capsule wardrobe is een selectie van je meest favoriete en essentiële kledingstukken van een seizoen. Officieel bestaat een capsule wardrobe uit 37 items, die gedurende 3 maanden in je kast hangen. Wat hieronder valt? T-shirts , truien, vesten, broeken, jurken, rokjes, jassen en schoenen.
Klinkt misschien niet helemaal realistisch (al helemaal voor fashion goereoes), maar doordat de items als het ware zorgvuldig geselecteerd zijn en ze allemaal behoren tot je favorieten, kun je de items op heel veel manieren combineren. Gemiddeld kun je zo’n 75 outfits samenstellen uit een capsule wardrobe. Waar het om gaat, is dat je jouw ideale kleine kledingkast samenstelt, je de items op allerlei manieren met elkaar kunt combineren en gedurende deze periode niets nieuws koopt. Scheelt je weer geld!
In zeven stappen naar jou ideale capsule wardrobe
- Kies allereerst voor welk seizoen je de capsule wardrobe wil maken.
- Haal vervolgens alle kleding voor het gekozen seizoen uit je garderobe. Maak drie stapels: één waar je helemaal blij mee bent, de andere om weg te geven /doneren en de laatste een twijfel-stapel. Verdeel je seizoenskleding over deze drie stapels.
- De stapel om weg te geven geef je gewoon weg, bij de twijfel-stapel stop je de kleding in een afgesloten doos en bewaar je deze maximaal een half jaar. Alles wat je er niet uithaalt in dat half jaar, kun je vervolgens weggeven of verkopen.
- Tijd om even wat inspiratie op te doen! Aan de hand van de stapel waar je heel blij mee bent, kun je je stijl verder ontwikkelen. Maak bijvoorbeeld aan de hand van Pinterest of Canva een moodboard met outfits die je mooi vindt.
- Nu je weet welke stijl je leuk vindt, is het tijd om de basiskleuren voor jouw capsule wardrobe te bepalen. Om deze kleuren te bepalen, kun je kijken naar de kleuren die veel voorkomen op je moodboard. Neutrale kleuren, zoals beige, wit, zwart, grijs, donkerblauw of donkergroen, zijn erg handig om als basiskleur te gebruiken. Deze kleuren kun je namelijk makkelijk combineren met bovenstukken in andere tinten.
- Nu jij je basiskleuren hebt gekozen, kun je accentkleuren toevoegen. Deze zijn perfect voor bovenstukken zoals blouses en tops. Hier kun je eventueel wat meer uitgesproken kleuren gebruiken, mocht je dat leuk vinden. Kijk voor het bepalen van je accentkleuren weer naar je moodboard en de stapel kleding waar je blij van wordt.
- Heb je een idee van wat je leuk vindt? Dan is het tijd om te shoppen en je garderobe af te maken. Je kunt hiervoor het beste een lijstje maken van de kleding die nog ontbreekt in jouw kledingkast, zodat je alleen koopt wat je echt nodig hebt. Enne, onthoud: je mag maar 37 kledingstukken hebben!
Vind je het lastig en heb je even een klein hulpmiddeltje nodig? Wat heb je nu werkelijk nodig in je kast en wat niet? Om je op weg te helpen hebben we een voorbeeldlijstje gemaakt. We kunnen ons voorstellen dat het samenstellen van een capsule wardrobe erg persoonlijk is. Daarom hebben we voornamelijk basiskledingstukken uitgekozen.