Zodra de temperatuur boven de 25 graden stijgt, grijpt half Nederland direct naar een ijskoude fles water. Logisch, zou je denken. Toch blijkt dat niet het allerbeste drankje te zijn om voor hydratatie tijdens een hittegolf. Verrassend genoeg is het een ouderwetse dorstlesser die nu in de spotlights staat: melk. En nee, dat is geen grap. Volgens experts blijf je met een glas melk zelfs langer gehydrateerd dan met water – en daar zit een bijzondere reden achter…

Hydratatie tijdens een hittegolf

In een land waar airco eerder uitzondering dan regel is, kunnen zomerse dagen al snel benauwend aanvoelen. Zeker wanneer het kwik richting de 30 graden kruipt. Volgens Dr. Natasha Fernando, medisch directeur bij Medichecks, is goed hydrateren dan belangrijker dan ooit.

Volgens haar is melk zelfs effectiever dan water, omdat het meer doet dan alleen aanvullen wat je verliest. “Door de suiker-, eiwit- en vetinhoud van melk – die de snelheid waarmee vloeistof de maag verlaat vertraagt – helpt een glas melk je om langer gehydrateerd te blijven”, vertelt ze.

Plantaardig telt ook

En nee, dit geldt niet alleen voor koeienmelk. Ook plantaardige varianten doen mee. “Sojamelk bevat ook elektrolyten, wat de hydratatie verder bevordert”, voegt Natasha toen.

Voor wie liever geen melk drinkt, zijn er alternatieven. Denk aan watermeloen, komkommer(sap), kokoswater of versgeperste fruitsappen verdund met water. Al die opties leveren vocht én voedingsstoffen, wat ze geschikter maakt dan water alleen.

Melk is goed voor elk (en al helemaal voor hydratatie tijdens een hittegolf)

Wie had er gedacht dat melk onze redder in nood zou worden deze zomer? Wij in ieder geval niet! Maar als je je bedenkt dat het ook natrium bevat – een mineraal dat ervoor zorgt dat je lichaam vocht langer vasthoudt – is het niet meer dan logisch natuurlijk.

Thee als zweet-truc

Je hebt het vast vaker gehoord: een warme drank drinken zou je juist afkoelen. En er zit een kern van waarheid in. Volgens Peter McNaughton, neurowetenschapper aan de Universiteit van Cambridge, werkt een kop thee verkoelend omdat het, het zweten stimuleert.

▼ scroll verder ▼

“Het warme drankje lijkt een effect te hebben op je systemische koelmechanismen dat groter is dan het effect op de verhitting van je lichaam”, vertelde hij aan NPR. “Dat is waarschijnlijk ook waarom chilipepers populair zijn in warme landen – ze zorgen voor zweet en activeren allerlei mechanismen die je temperatuur verlagen.”

Dus nee, een stomende kop ‘earl grey’ is misschien niet de slimste keuze tijdens een broeierige zomerdag. Maar melk – wat je toch niet zo snel zou verwachten bij hydratatie tijdens een hittegolf – verdient alle lof in dit verhaal!

Lees ook: Best of both worlds: dít zijn 5x de meest zomerse én verrassende wijncocktails