Direct naar content
Love & Life

Waar je je niet schuldig over moet voelen als jij je partner net hebt gedumpt

Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Waar je je niet schuldig over moet voelen als jij je partner net hebt gedumpt


Een relatie hebben is leuk, maar wanneer het tijd is om het uit te maken moet je dat gevoel niet negeren. Vaak zijn we bang we onze (soon to be) ex partners pijn doen en doen we onszelf daarmee te kort. Het is normaal dat jij je schuldig voelt, om deze dingen hoeft dat gelukkig niet.

zonder schuldgevoel dumpen FEM FEM

Het feit dat jij een schuldgevoel hebt zou betekenen dat je iets fout hebt gedaan. In dit geval is niks minder waar.

1. Je wilt je spullen terug

Tijdens je relatie deel je waarschijnlijk een (groot) deel van je spullen met je partner of hebben jullie die samen gekocht. Wanneer jij je spullen na een break-up terug wilt kan dit voor jullie beide pijnlijk zijn. Toch is het belangrijk om te onthouden dat: die spullen van jou zijn én dat die spullen ook echt bij jou horen. Je hoeft je in geen enkel geval schuldig te voelen over het feit dat jij iets terug wilt wat ze vaak gebruiken of van houden. Het. Is. Van. Jou.

2. Je maakt het uit zonder reden

Hoewel dit als pijnlijk en verwarrend kan worden ervaren door je ex is ook punt nummer 2 nergens om je schuldig over te voelen. Het kan misschien moeilijk zijn voor je ex om te accepteren dat jij het uit wilt maken zonder een echte reden en het kan zelfs zo zijn dat hij of zij dit niet accepteert. Uit eindelijk het jouw beslissing en daar moet je ex genoegen mee nemen.

3. Je wilt je ex niet meer volgen op social media

Na het beëindigen van een relatie is het cruciaal dat je dingen doet die je blij maken en die goed voor je zijn. Als je ex verwijderen van alle social media platformen een van die dingen is, go for it.

4. Je wilt geen vrienden zijn

Ben je lang samen met je ex geweest of waren jullie voor de relatie ook al vrienden? Dan kan het zijn dat je ex verwacht dat jullie na de break-up jullie vriendschap gewoon voortzetten. Of je dit doet is helemaal jouw keuze. Kies je ervoor om wel vrienden te zijn met je ex? Wacht dan wel tot je helemaal geheeld bent van je liefdesverdriet. Er kunnen namelijk rare situaties ontstaan als je vrienden bent met iemand waar je eigenlijk nog verliefd op bent. In geen enkel geval hoort je ex jou een schuldgevoel te geven voor het beëindigen van een relatie én vriendschap. Soms is de koek gewoon op. Ook de vriendschapskoek.

5. Je vraagt je af hoe je familie en vrienden het zullen opnemen

Waren je ouders en je partner best friends of was je kleine broertje altijd enthousiast als je schatje langskwam? Dat gaat nu veranderen en daar kan jij je erg schuldig over voelen. Break-ups zijn al moeilijk genoeg door je eigen gevoelens. Neem je de gevoelens van je familie ook nog op je? Dan kan het goed zijn dat jij straks verdrinkt in alle gevoelens van je familieleden én de gevoelens van jezelf. Je familie komt er overheen en horen blij te zijn dat je voor jezelf kiest.

6. Je vraagt je af hoe de familie van je ex het zal opnemen

Ook de band met de familie van je ex zal noodgedwongen moeten veranderen. Na het beëindigen van de relatie met je ex zal je vrienden en nieuwe familie verliezen. Dat is hartstikke k*t, maar dat is hoe het gaat. Het belangrijkste om te onthouden is dat jij niks expres hebt gedaan om hun pijn te doen en daar moeten hun én jij genoeg mee nemen.

7. Je gaat verder met je leven

Ook hier hoef jij je niet schuldig om te voelen. Iedereen gaat verder op zijn of haar eigen tempo en 9 van de 10 keer is dat niet hetzelfde tempo als dat van je ex. Of je een stap terug neemt voor jezelf of begint met daten is niet het ‘probleem’ van je ex. Ze hebben hun recht op een eigen mening, ja. Hun mening heeft alleen niks meer met jouw leven te maken.

Even iets heel anders. Seks is hartstikke leuk, maar hoe hou je het schoon daar beneden? Wij leggen je alles uit.

Bron: Bustle