Zo verklein je je ecologische footprint zonder dat je het merkt

Milieuvriendelijk leven lijkt een grote stap, maar het begint bij jezelf. Hiervoor hoef je helemaal geen drastische veranderingen maken. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben paar tips voor je op een rijtje gezet; zo verklein je je ecologische footprint zonder dat je er last van hebt.
Ecologische footprint
Maar wat is een ecologische footprint precies? Met de ecologische footprint wordt bedoeld hoeveel ruimte nodig is om producten te produceren. Hoe meer ruimte er nodig is, hoe slechter het voor het milieu is. Met onderstaande tips help jij een handje mee om dit probleem tegen te gaan.
1. Gebruik een herbruikbare waterfles.
Neem altijd als je uit huis gaat je eigen waterfles mee. Zo voorkom je dat je een wegwerp waterflesje op station koopt.
2. Gebruik katoenen zakdoekjes
Net als bij de waterfles kan je het beste wegwerp afval vermijden. Dit zorgt ervoor dat je een hoop overbodig afval maakt. Gebruik dus geen wegwerp tissues, beter voor het milieu en het bespaart geld op langer termijn.
3. Haal je laders uit het stopcontact
Misschien wist je het al, maar zelfs wanneer je een oplader niet gebruikt, verbruikt deze elektriciteit wanneer je hem in het stopcontact laat zitten. Super zonde! Haal daarom altijd je laders uit het stopcontact wanneer je ze niet meer nodig hebt.
4. Neem een tas mee naar de supermarkt
Neem altijd je eigen tas mee wanneer je naar de supermarkt gaat. Zo hoef je bij de kassa niet een plastic tasje te kopen. Beter voor het milieu, en scheelt jou weer iedere keer paar cent.
5. Gebruik een tandenborstel van bamboe
Gebruik in plaats van een plastic tandenborstel er eentje van bamboe. Dit is beter voor het milieu, en voor jou een kleine moeite, toch?
6. Shop vintage
Er zijn super veel leuke kledingstukken te vinden, die iemand anders niet meer draagt. Niks mis mee, en het je helpt ook nog eens een handje om je ecologische footprint te verkleinen. Nog een voordeel: zo scoor je super unieke kledingstukken die bijna niemand anders heeft.
7. Gebruik een menstruatie cup
In maandverband en tampons zit meer plastic dan je denkt, niet heel goed voor het milieu dus. De oplossing: gebruik in plaats maandverband of tampons een menstruatie cup. Deze kan je vaak opnieuw gebruiken, wat een hoop afval scheelt. En je hoeft hem ook nog eens amper te verwisselen; win-win.
Lees ook: Milieuvriendelijker leven? Kleine stappen maken al een groot verschil