Momenten waarbij jij je eigen relatie saboteert

Het komt natuurlijk vaak voor dat een relatie op zijn einde loopt. Als we ontevreden zijn in een relatie, gaan we al snel de ander de schuld geven. Wat nou als jij de oorzaak bent van alle irritaties en discussies. Zijn deze punten herkenbaar voor jou?
Je verwacht perfectie
Eerlijk is eerlijk, tenzij je in de wittebroodsweken zit, kan iedereen wel wat minpuntjes aan haar partner benoemen. Laat overal sokken slingeren, smakt tijdens het eten of… vul zelf maar in. Tot op een zekere hoogte kun je je irritaties delen, maar bepaalde dingen kun je niet veranderen aan de ander en zul je moeten accepteren. “Als je je partner continu bekritiseert, dan zul jij het gevoel krijgen dat het nooit genoeg is. Dit kan veranderen in een self-fulfilling prophecy waarbij ook je partner zich niet goed genoeg voelt – en niet meer zal proberen het tegendeel te bewijzen”, aldus relatie- en familietherapeut Fran Walfish.
Je relatie verwaarlozen
Relaties zijn levende dynamische dingen. Ze hebben elke dag zorg en aandacht nodig. Er zijn zo veel stellen die denken dat wanneer ze eindelijk een fantastische partner hebben gevonden, alles vanzelf gaat. Dus in plaats van quality time en communicatie prioriteit binnen een relatie te geven, komt de relatie steeds meer op de achtergrond te staan. Je relatie zal niet groeien als je er alleen tijd in investeert wanneer het jou uitkomt. Je partner heeft meer nodig (en is het ook waard) dan hem alleen de tijd te geven die je over hebt.
Je partner (onbewust) misbruiken
Het is makkelijk om in een bepaalde routine van afhankelijkheid van je partner te vallen. Je begint onbewust te verwachten van je partner dat hij je gelukkig maakt. En dit kan je vriend leegzuigen want het veroorzaakt een ongelijkheid in een relatie. Één persoon schiet in de ‘geven’ modus en de ander in de ‘nemen’ modus. Het is dus belangrijk dat ook jij liefde blijft geven aan je vent.
Niet vergeven of vergeten
Iedereen maakt fouten in een relatie. Een belofte breken, flink afreageren of een gemene opmerking maken in de hitte van de strijd. Nadat je het uit hebt gesproken is alles vergeven en vergeten. Of niet? “Als je wrok koestert tegen je partner, vraag dan af wat je er zelf aan hebt. Het kost veel meer energie om boos te blijven dan om iets los te laten. Laat die oude koeien dus lekker in de sloot.
Lees ook: dit zijn de tekenen dat het niet helemaal goed gaat in je liefdesverhouding