Fatma (31): ‘Ik werk al sinds m’n 16e maar voor mijn zusje wordt alles betaald’

Zussen kunnen elkaars beste vriendinnen zijn. Maar soms ook elkaars grootste frustratie. Zeker als het lijkt alsof één van de twee een VIP-behandeling krijgt van hun ouders — en de ander het maar zelf mag uitzoeken. Fatma (31) uit Rotterdam herkent dat als geen ander. Ze doet haar verhaal aan de FEM FEM-redactie.
Oneerlijk verdeeld
Fatma’s zus is negen jaar jonger en lijkt in een compleet andere wereld te leven. Eén waarin haar vader de telefoonrekening betaalt, haar moeder haar kamer opruimt, en er geen deadline is om volwassen te worden. Fatma vertelt: “Sinds mijn zestiende werk ik keihard. Op mijn achttiende stond ik op eigen benen: huur, studie, zorgverzekering – alles betaalde ik zelf. Mijn jongere zusje? Die woont nog thuis, heeft amper gewerkt, en krijgt letterlijk alles in haar schoot geworpen.”
Financieel gepamperd
“Ze heeft misschien drie baantjes gehad in haar leven, en hield het nergens langer dan een paar maanden vol. Maar in plaats van haar aan te moedigen om zelfstandiger te worden, blijven mijn ouders haar financieel pamperen. Ze betaalt geen huur, geen boodschappen – niks.”
Meer dan alleen een geldkwestie
Voor Fatma is het niet alleen een geldkwestie. Het gaat dieper dan dat. “Wat me vooral steekt, is dat ik nooit iets aangeboden kreeg. Geen extraatje voor m’n studie, geen hulp bij het kopen van een laptop, helemaal niks. En nu zie ik mijn vader ploeteren om haar uitjes, kleding en abonnementen te betalen. Hij kan dat helemaal niet missen.”
Alles alleen opvangen
Ze maakt zich zorgen. Niet alleen over het onrecht dat ze voelt, maar ook over de toekomst. Want wat gebeurt er als hun ouders straks ouder worden of zorg nodig hebben? “Ik ben bang dat ik straks degene ben die alles moet opvangen. Alsof ik niet alleen mijn eigen leven moet dragen, maar ook hun én dat van mijn zusje.”
Wat Fatma voelt, is herkenbaar voor veel oudste dochters: altijd de sterke, de zelfstandige, degene die het allemaal ‘wel even regelt’. Maar ook degene die zich afvraagt waarom zij altijd moet geven, en de ander alleen maar hoeft te ontvangen.
Kies voor vrede
Onze tip aan Fatma? Blijf niet hangen in vergelijken. Praat er open over met je ouders. Vraag niet om geld, maar om erkenning. En besef dat hoe zij hun geld uitgeven hun keuze is – pijnlijk, maar waar. De enige keuze die jij kunt maken, is hoe jij ermee omgaat.
Lees ook: Marije (31): ‘Ik schrok toen hij zijn onderbroek uit deed’