Direct naar content
Love & Life

Zwemmen je vrienden in het geld? Zo ga je om met financiële jaloezie

Romy Nouwen Leestijd: 3 minuten
financiele-jaloezie-1

Zwemmen je vrienden in het geld en zie je de meest geweldige (dure) mijlpalen voorbij komen? Dan kan het soms een beetje kriebelen van binnen. Enne, dan bedoelen we dat niet positief. Je hebt misschien wel last van financiële jaloezie.

Wat is financiële jaloezie?

Met financiële jaloezie bedoelen we jaloerse gevoelens die opkomen wanneer je de financiële voorspoed van anderen ziet. In principe kun je deze gevoelens je hele leven door ervaren. Ze komen bijvoorbeeld opzetten wanneer je beste vriendin je vertelt dat ze een huis gekocht heeft óf wanneer je op Instagram ziet dat vrienden een toffe wereldreis maken. In principe kan financiële jaloezie je je hele leven overkomen, maar voornamelijk mensen in hun twintiger- en dertigerjaren hebben er last van. Dat is dé periode waarin in iedereen het leven op een ander tempo doorloopt, waardoor de financiële verschillen groter zijn.

Hoe ga je om met financiële jaloezie?

De kans is groot dat je je een beetje schaamt wanneer je merkt dat die jaloezie omhoog komt. Daardoor gooi je niet zo snel op tafel wat je voelt en praat je er liever niet over met anderen. Toch is dat niet de beste manier om het aan te pakken. Er heerst een taboe op het praten over financiën en geldzaken, en dat moeten we met zijn allen doorbreken.

De eerste stap is dus simpel: gooi het op tafel. Natuurlijk hoef je niet meteen over de brug te komen met al je gevoelens, maar je kunt best ter sprake brengen dat je er zelf een beetje mee zit. Door ervaringen en verhalen van anderen te horen, kun je er namelijk zelf op een heel andere manier naar kijken. Je kunt zelfs leren van elkaar en deze lessen toepassen op je eigen geldzaken.

Hoe zet je financiële jaloezie om tot iets positiefs?

We snappen heel goed dat je je ook niet zo goed voelt bij de jaloerse gevoelens over anderen. Er heerst toch een negatief gevoel en dat gevoel zal niet zo snel weggaan, omdat je geconfronteerd blijft worden met andere financiële situaties waar jij misschien wel jaloers op bent. Je kunt het dus maar beter omzetten tot iets positiefs. Grijp deze kans dus écht aan om de situatie voor jezelf te verbeteren. Natuurlijk kun je niet in één klap duizenden euro’s per jaar meer verdienen, een vijfweekse reis door Australië maken of een villa kopen in een mooie wijk in de Randstad. Toch kun je wel stappen maken. Leer bijvoorbeeld hoe je vrienden om meer salaris vragen , of hoe zij hun spaarpotjes inrichten en besparen op hun uitgaven. En uiteindelijk draait het maar om één ding: blijf in jezelf geloven.