Direct naar content
Fun & Living

Find my friends: handig of is het stiekem best benauwend?

Romy Nouwen Leestijd: 3 minuten
vrienden en familie tracken apps

Een vriendin die even checkt waar je bent of je moeder die je vraagt waarom je nog niet vertrokken bent: dat kennen we inmiddels allemaal wel. Het delen van je locatie is tegenwoordig heel normaal. We delen het alsof het niets is: open en voor iedereen – met toestemming – beschikbaar. In sommige gevallen praktisch, maar soms ook een beetje benauwend… Maarre, waar ligt de grens? 

Handige app

Laten we eerlijk zijn: Find My Friends heeft zo zijn voordelen. Zo zie je bijvoorbeeld na een avondje stappen of je vriendin veilig thuis gekomen is, je weet wanneer je partner thuis is, zodat je op tijd kunt beginnen met koken óf je ziet dat je zus bijna op het terras aankomt en je vast een lekker wijntje voor jullie kunt bestellen. In vriendschappen of families waarin vertrouwen is, kan het delen van je locatie dus echt een toegevoegde waarde hebben. Daarnaast is het een teken van vertrouwen en veiligheid: het gevoel zit blijkbaar goed, want anders zou je je locatie niet delen, toch?

Van obsessie tot stalken

Maarre, het kan ook een beetje uit de hand lopen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die te vaak kijken. Dat je je ineens moet verantwoorden dat je de deur nog niet uit bent, terwijl je eigenlijk al over tien minuten hebt afgesproken bijvoorbeeld. Of dat iemand zó vaak kijkt dat je het gevoel krijgt dat iemand vooral je locatie bekijkt om je te controleren – en niet omdat het uit praktische redenen handig is. 

Hoewel je misschien niets te verbergen hebt, kan het na een tijdje voelen alsof iemand wel écht te vaak kijkt. Het mag dan wel zo ingericht zijn dat het altijd kan, maar dat wil niet zeggen dat het ook echt altijd moet. Sterker nog: als er zulk obsessief aan te pas komt, zegt dat misschien ook wel iets over het vertrouwen.

Waar ligt de grens?

Het delen van je locatie met vriendinnen, familie of je partner kan dus een hele positieve kant hebben. Zo is het in praktische zin best handig en geeft het aan dat er wederzijds vertrouwen is. Maar, het kan ook een hele andere kant hebben. Als de ander obsessief gedrag gaat vertonen en misschien zelfs begint met stalken, kan iemand daardoor je grens overgaan. 

De grote vraag vanaf het begin is eigenlijk al: wie mag dit stukje van je leven zien? Wie vertrouw je deze intieme informatie toe? Het geeft namelijk heel veel bloot van je hele leven. Waar je bent, hoe lang je daar bent en over of jij wel eerlijk bent over je plannen. Het is niet gek dat je daar je eigen grenzen in stelt. Je hoeft natuurlijk niet per se je lover, je ouders en al je vriendinnen altijd live toegang te geven tot jouw locatie. 

En ben je al zover dat je locatie gedeeld is? Blijf dan altijd dicht bij je gevoel en luister daar naar. Voel je je op elk moment niet veilig of voelt het alsof je onder de loep ligt? Dan is het heel goed om je grens aan te geven en te beslissen dat het delen van de locatie beter kan stoppen. En wil jij je locatie überhaupt niet delen met iemand? Dan moet dat ook gewoon kunnen zonder schuldgevoel.

Lees ook: Zoveel vrienden heeft de gemiddelde Nederlander (en nee, het zijn er geen twintig)