green chef

4 tips om meer onbewerkt voedsel te eten

Food & Drinks06 mei , 9:28 doorMaud Maarssen
Het is soms ontzettend moeilijk om gezond te eten. De supermarkt legt ons namelijk regelmatig in de luren. Net als je denkt iets te hebben gevonden wat puur natuur is, staan er op de achterkant van de verpakking toch weer allerlei ingrediënten die je niet had verwacht. Soms vind je tussen de bomen het bos niet meer. Geen stress, wij geven je een aantal tips waardoor je gezond, en vooral onbewerkt, voedsel kan eten.

Wat is bewerkt eten?

De naam zegt het eigenlijk al: bewerkt voedsel. Het betekent dat het tijdens de productie vaak meerdere bewerkingsstappen heeft ondergaan. Dit komt het product meestal niet ten goede. Er worden namelijk allerlei E-nummers, suikers, conserveermiddelen en andere stoffen toegevoegd wat de gezondheid van het product flink omlaag kan halen. Een aantal voorbeelden van bewerkt voedsel zijn kaas, ingeblikte soep, vla en voorverpakte maaltijdsalades. Het is dus beter om bewerkt voedsel te vermijden, als is dat vaak lastiger dan je denkt. Wij geven je een aantal tips. 

1. Lees je in

Teun van de Keuken, die je onder andere kan kennen van 'Keuringsdienst van Waarde', schreef een nieuw boek genaamd 'De mens is een plofkip'. Het gaat over hoe de voedselindustrie ons ziek maakt met al het ultra bewerkte voedsel wat er in de supermarkten ligt. Fabrikanten zeggen dat mensen zelf verantwoordelijk zijn, maar Teun vraagt zich af of dit wel zo is. Hij legt de voedselindustrie onder de loep en beschrijft wat er allemaal mis gaat, en hoe je jezelf hiertegen kunt wapenen. Zeker een aanrader dus, als je graag onbewerkter voedsel wil gaan eten. 

2. Koop voedsel zonder verpakking

Dit is misschien wel de makkelijkste tip, maar het meest voedsel zonder verpakking is vers. Groente, fruit, granen van de markt en melk van de (melk)boer: van deze ingrediënten weet je dat ze minimaal (of niet) bewerkt zijn. Nog een voordeel is dat je hierdoor ook geen plastic verpakkingen hoeft weg te gooien, goed voor het milieu.

3. Green Chef

'Green Chef' heeft onderzoek gedaan naar de kennis van Nederlanders over (ultra) bewerkt eten. Bijna 40% van de onderzochte mensen is niet op de hoogte van de gezondheidsrisico's die het met zich meebrengt. Ze geven aan geen idee te hebben welk voedsel ultrabewerkt is, en wat niet. Zo dachten ze bijvoorbeeld dat gerookte kipfilet op brood niet bewerkt was (spoiler: dit is wel zo).
Dat is hoe 'Green Chef' begonnen is. Ze stellen boxen samen met maaltijden die bomvol zitten met vitamines, mineralen, volkoren, granen en bijna alles is onbewerkt. Je kiest zelf wat voor maaltijden je wil krijgen: vegetarisch, keto, koolhydraatarm, snel en gezond, <500 kcal, of vegan. Vervolgens krijg je een box opgestuurd met recepten én zoveel mogelijk onbewerkte ingrediënten. Je krijgt je dagelijkse portie groenten en de ideale balans van koolhydraten, eiwitten en vetten.
Supermakkelijk dus, je hoeft namelijk niet meer de supermarkt in na een lange dag werken. Maar je zet wel een gezonde maaltijd op tafel. Benieuwd naar de maaltijdboxen? Kijk dan zeker even op de website van 'Green Chef'.

4. Maak je eigen snacks

Kant en klaar is natuurlijk nooit de meest gezonde optie. Zeker als je ultrabewerkt voedsel wil vermijden, moet je koekjes, chips en voorgesneden cake lekker in de schappen laten liggen. Maar, helemaal stoppen met snacken hoeft natuurlijk niet. Maak daarom je snacks zelf. Maak bijvoorbeeld een energiereep van noten, of bak een cake met granen, eieren en fruit.