Sta jij altijd ‘aan’? Zo beïnvloedt je telefoongebruik je hormonen

De meeste herkennen het wel: je krijgt een appje binnen en je voelt de drang om meteen te reageren. Je inbox puilt uit, je sociale agenda zit propvol en zelfs ‘s avonds lig je nog in bed te scrollen. Druk zijn is het nieuwe normaal, maar wist je dat deze constante bereikbaarheid je hormoonbalans flink in de war kunnen brengen?
Hoe gaat het? Druk!
Tegenwoordig is het standaardantwoord op de vraag hoe het gaat: ‘druk’. Helaas maken we onszelf er ook schuldig aan. ‘Ja goed, druk hè’. We zeggen het met een zucht, maar vinden het ergens ook wel lekker. Toch is je lichaam er een stuk minder blij mee: van cortisolpieken tot dopanineverslaving. Het is tijd om je sociale batterij wat serieuzer te nemen.
Je hormonen in overdrive
In deze always-on wereld waarin je op ieder moment bereikbaar moet zijn voor werk, vrienden, groepsapps en een mogelijke beller, raakt je lijf langzaam in de war. Want al dat gehaast, gescroll en ge-app zorgt niet alleen voor mentale uitputting, maar zet ook je hormoonbalans op z’n kop.
Cortisol: stressmodus aan
Cortisol is hét stresshormoon. Handig als je moet vluchten voor gevaar (of je trein), maar funest als je hem non-stop aanzwengelt met werkstress en notificaties. Te veel cortisol leidt op lange termijn tot slaapproblemen, stemmingswisselingen en extreme vermoeidheid.
Oxytocine: te weinig echte connectie
Oxytocine is het knuffelhormoon dat vrijkomt bij échte, warme connectie. Denk: een vriendin in de ogen kijken tijdens een goed gesprek of je kat op schoot. Online interactie kan in sommigen gevallen een mini-shot geven, maar dat is lang niet genoeg. Te weinig oxytocine? Dan kun je je eenzaam, leeg en down voelen – ook al heb je net 120 likes binnengeharkt.
Dopamine: like-verslaving incoming
Iedere keer dat je een melding krijgt of een DM opent, krijg je een kleine dopaminekick. Dat klinkt onschuldig, maar deze kleine beloning is verslavend. Je gaat continu op zoek naar het volgende shot validatie, net als bij een sugar rush (en dus ook met hetzelfde crash-effect daarna).
Melatonine: slaap? Wat is dat?
De blauwe gloed van je scherm onderdrukt melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. Dus nee, even ‘s avonds scrollen om te ontspannen werkt averechts. En wie structureel slecht slaapt, loopt meer risico op hormonale disbalans én hart- en vaatproblemen.
Hoe breng je die hormoonbalans weer op peil?
Geen paniek: je hoeft je telefoon niet uit het raam te gooien of kluizenaar te worden. Maar het is wél slim om bewust om te gaan met je bereikbaarheid. We geven je wat tips:
- Start een ‘buffer hour’
Laat de eerste én laatste 60 minuten van je dag schermvrij zijn. Geen mail, geen Insta, geen WhatsApp. Alleen jij en rust in je hoofd. - Vertraag je reacties
Het is oké om niet meteen te antwoorden. Zelfs niet op dat Teams-bericht. Geef jezelf toestemming om later te reageren. Dat dempt je adrenaline en voorkomt cortisolpieken. - Zeg vaker nee (zonder schuldgevoel)
Een drukke agenda is niet altijd een leuke agenda. Durf plannen af te slaan, ook als je alleen maar op de bank wilt liggen met een serie en je favoriete snack. Jouw herstelmoment is heilig. - Plan social recovery in
Na een sociaal weekend of drukke werkweek? Blok bewust een avond of ochtend om op te laden. Zonder telefoon, zonder FOMO. Je hormonen gaan je dankbaar zijn.
Lees ook: Prinses Alexia over onzekerheid en mentale gezondheid: ‘Ik weet hoe het is’