Geen sociaal type? Met deze 8 tips straks wel

We zijn er lang niet allemaal mee gezegend: sociaal zijn met anderen. De kans is groot dat je dit artikel leest, omdat je alleen extrovert bent tegenover mensen waar jij je op je gemak voelt. Denk hierbij aan familie en een paar vrienden – die overigens ook maar op één hand te tellen zijn. Maar goed, hier willen we verandering aan brengen. En FEM FEM heeft hiervoor 8 tips voor je geselecteerd.
Met deze 8 tips ben je straks óók een social butterfly
Ben je niet zo’n prater wat betreft mensen die je amper, tot helemaal niet kent? Geen paniek, lang niet iedereen is als extrovert geboren. Een gesprek starten met iemand die je niet kent? En wat dacht je van het gesprek vloeiend laten lopen met iemand die je wel kent, maar niet zo goed? Geen sprake van. Je begint er van te stotteren en er komt precies niks zinnigs uit. En dat terwijl je vrienden en familie je kennen als iemand die alleen maar door ratelt en zijn of haar mond niet dicht kan houden.
Uiteindelijk willen we je niet tot dát punt brengen met mensen die niet kent, maar aan de hand van de onderstaande tips willen we je wel een handje helpen met communicatie. Het is tenslotte belangrijker dan je denkt. Dus: met deze 8 tips ben je straks óók een social butterfly – oftewel spraakzaam.
1. Baby steps…
Niemand verwacht van je dat je op de één of de andere dag met iedereen kan kletsen. Je moet toch ergens beginnen en dat is helemaal niet erg. Probeer dit eerst te doen door met de buurman bijvoorbeeld een gesprek te voeren of in de supermarkt met de vriendelijke caissière. Het is niet heel denderend, maar voor jou is dat misschien voor nu al genoeg. Zo’n gesprek met je buurman of caissière hoeft helemaal niet lang te zijn en kun je zelfs vrij kort houden. Geef het daarom de kans en probeer dit een paar keer te doen, dat zal je zelfvertrouwen geven.
2. Ontmoet nieuwe mensen
Ben je klaar om naar de volgende stap te gaan en zijn je buren en supermarkt-medewerkers je inmiddels goed zat? Dan is het tijd om nieuwe mensen te ontmoeten. Uiteindelijk is dat de grootste uitdaging toch? Een leuk en sociaal gesprek voeren met nieuwe mensen.
3. Vergroot kennis en interesses
En dan komen we alweer bij de volgende tip: nieuwe mensen ontmoeten doe je door je kennis en interesses te vergroten. Liggen je interesses op het moment op studeren, feesten en drinken? Ga dan in een studentenhuis wonen en ontmoet op die manier nieuwe mensen.
Maar probeer je interesses dus ook te vergroten. Ben je eerder een boekworm, probeer dan iemand in de bieb aan te spreken en te vragen wat zijn of haar hobby’s zijn. Voor jou de taak, is om die hobby samen te beoefenen met deze nieuwe persoon. Zo heb je een nieuwe vriend erbij en wellicht een nieuwe interesse. Twee vliegen in één klap dus.
4. Reflecteer en leer van andere gesprekken
Onze ultieme gouden tip? Reflecteer en leer van andere gesprekken. Sociaal worden, word je niet zomaar. Oefening baart hierin kunst, maar je kunt het versnellen door te leren en te reflecteren. Ga eens zitten of sta bij een gesprek en luister aandachtig naar het gesprek. Waar hebben ze het over en wat zijn vervolgvragen?
5. Ontwikkel gespreksstarters
Heb je meerdere analyses gemaakt van verschillende gesprekken? Dan is het tijd om het zelf te doen. Ga voor de spiegel staan en bedenk wat gespreksstarters. Wat zijn leuke vragen om te stellen aan iemand die je niet kent en nog nooit hebt gesproken? Probeer iemand bijvoorbeeld een compliment te geven en daarin door te vragen. Denk hierbij aan: ‘Wat een leuke blouse, waar heb je die vandaan?’ en ‘Heel mooi je haar, welke shampoo gebruik je?’ enzovoort.
6. Oefen met zelfintroductie
Vraag gesteld? En heb je een antwoord gekregen? Dan is het tijd voor je zelfintroductie. Denk hierbij aan ‘Ah trouwens, ik ben …’ of ‘Sorry, ik heb mij helemaal niet voorgesteld. Ik ben trouwens …’. Of heb je een beter idee, dan mag je dan natuurlijk gerust ook doen. Maar het is in ieder geval altijd belangrijk dat jij je even voorstelt bij een wat langer gesprek. Die ene caissière in de supermarkt hoeft je naam echt niet te weten, maar die ene HR-freelancer op een event misschien wel.
7. Werk aan je lichaamstaal
Het spijt ons, maar hierbij komt er ook je lichaamstaal kijken. Een beetje oefenen met woorden is namelijk te makkelijk, hierbij komt je lichaam ook kijken. Ga eens voor de spiegel staan en doe alsof je in een gesprek zit en let dan voornamelijk op je lichaam. Ga je niet te erg hangen? Heb je geen gesloten houding en krijg je het idee dat je op deze manier interessant overkomt? Beantwoord deze vragen voor jezelf en zorg ervoor dat je op de eerste twee vragen nee antwoordt, en op de laatste, ja.
8. Blijf positief en zelfverzekerd
En tot slot (niet geheel onbelangrijk): blijf positief en zelfverzekerd. Uiteindelijk kun je oefenen wat je wil, maar positiviteit en zelfvertrouwen gaat boven alles.