Direct naar content
Career

Grenzen stellen op je werk? Zó doe je dat zonder tot last te zijn

Romy Nouwen Leestijd: 3 minuten
grenzen stellen op je werk
Afbeelding: Bron: Emily in Paris

Grenzen stellen op je werk? Dat vinden heel veel mensen lastig. Je bent immers toch afhankelijk van je baan en je moet er veel tijd spenderen. Het laatste wat je wil is dat de sfeer tegen gaat vallen óf dat je uiteindelijk zelfs je baan verliest. Maar hoe moet je het dan aanpakken? Wij geven je een aantal tips.

Waarom vinden we het zo lastig om grenzen te stellen op de werkvloer? 

Er zit je iets dwars op de werkvloer, maar open en eerlijk zijn over je gevoelens vind je maar lastig. Raar? Nee, helemaal niet. Je bent lang niet de enige. Veel mensen vinden het lastig om dingen bespreekbaar te maken op de werkvloer. Zelfs zó lastig dat we regelmatig mensen over onze grens laten gaan – maar daar eigenlijk helemaal niet blij mee zijn. Gewoon omdat we bang zijn om in een conflict terecht te komen óf misschien zelfs wel omdat we bang zijn onze baan te verliezen. 

Belangrijk om wél grenzen te stellen

Toch is het heel belangrijk dat je je niet laat tegenhouden door je twijfels en angsten. Je spendeert heel wat uren op je werk. De tijd die je op de werkvloer doorbrengt, heeft veel impact op de rest van je leven. Veertig uur van je week op je werk doorbrengen, is echt een hoop tijd en als je die tijd ongelukkig bent, merk je al snel dat je er om je werk heen ook niet lekker in zal zitten. En zodra je werkleven je privéleven begint te beïnvloeden, is het tijd om in de actiestand te komen. 

Het is dus heel belangrijk om grenzen te stellen op de werkvloer. Zit je iets dwars? Gooi het open en maak het bespreekbaar met je collega’s of je baas. Merk je dat er dingen van je gevraagd worden die je niet kunt waarmaken? Geef het aan. Als je dit doet, blijf je er namelijk zelf niet echt mee zitten. Dan kan het je dus ook niet op gaan vreten van binnen. Je mentale gezondheid lijdt er minder onder. 

Grenzen stellen op je werk in het kort

Laat je dus niet tegenhouden door je angsten en twijfels, en kies ervoor om toch openlijk te bespreken wat jouw grenzen zijn. Hoe je dat aanpakt? Dat leggen wij je kort uit. Het is belangrijk om al in een vroeg stadium te communiceren over jouw grenzen. Achteraf pas aankaarten dat je iets niet fijn vindt, is namelijk te laat. Als je iets aankaart, doe het dan duidelijk en praat vanuit de ik-vorm. Betrek de situatie op jezelf en vertel duidelijk wat het met jou doet zonder meteen een verwijt te maken naar de ander. Verder mag je in je achterhoofd houden dat nee ook een antwoord is. Je hoeft niet altijd ja te zeggen tegen iemand. Je heb maar een bepaalde tijd op de werkvloer, en die mag en moet je efficiënt inzetten. Als dat betekent dat je soms nee moet zeggen, is dat ook goed – zolang je het maar respectvol houdt.

Lees ook: De motherhood penalty: waarom moederschap nog steeds een carrièrerisico is