We lopen er waarschijnlijk allemaal wel eens tegenaan. Je vindt je droombaan, solliciteert en wordt vervolgens afgewezen. Andere mensen passen beter bij de functie dan jij, dus jij krijgt slecht nieuws te verwerken. Zó herpak jij je na die situatie.  

Je droombaan vinden

Als wij iets belangrijk vinden, is het dat je een baan vindt waar je blij van wordt. Je moet er – waarschijnlijk – 40 uur rondlopen, dus dan kan het maar beter ontzettend leuk zijn. Je leeft immers niet om te werken! Daarom snappen we heel goed dat je op zoek gaat naar je droombaan: een baan waar je het helemaal naar je zin in . 

Solliciteren is zo gemakkelijk nog niet

Toch is het hele proces van solliciteren niet gemakkelijk. De banen mogen dan wel voor het oprapen liggen, je komt er echt niet zomaar tussen. Voornamelijk als starter loop je tegen veel problemen aan. Werkgevers zoeken naar ‘de ideale match’. Iemand die aan allerlei eisen voldoet en jaren lang ervaring heeft opgebouwd. 

▼ scroll verder ▼

Daarbij kost solliciteren ook gewoon ontzettend veel tijd. Je moet op zoek naar functies waar jij blij van wordt, je cv updaten, zorgen dat je LinkedIn-profiel in orde is én al die brieven schrijven. Als je dan eenmaal bent uitgenodigd voor een gesprek, gaat daar ook nog tijd inzitten. Natuurlijk fijn als het uiteindelijk uitdraait op een aanbod, maar het kan ook altijd uitdraaien op een afwijzing. Enne, dan heeft dat je toch behoorlijk wat tijd gekost. 

Zó ga je om met die afwijzing

Het krijgen van een afwijzing is dan ook niet gek, maar wel vervelend. Het heeft je veel tijd gekost én het kan ontzettend demotiverend werken. Je moet namelijk weer helemaal opnieuw beginnen aan het proces en daar kun je ontzettend tegenaan hikken. Voornamelijk als het om je droombaan ging, want je zag jezelf waarschijnlijk al helemaal aan het werk. 

Die teleurstelling is vervelend, en mag er ook gewoon zijn. Maar hoe ga je verder na zo’n afwijzing? Wij geven je een aantal tips om er beter uit te komen. 

1. Vraag om tips

Ook solliciteren is een proces, waar je gaandeweg je leven steeds beter in wordt. Je moet daarin ook gewoon nog veel leren, vooral wanneer je net de arbeidsmarkt betreedt. Krijg je een afwijzing? 

2. Stop het niet weg

De teleurstelling kan ervoor zorgen dat je het idee om op zoek te gaan naar jouw droombaan, maar gewoon weg stopt. Je laat je tegenhouden door één tegenslag en erkent niet dat het is gebeurd. Dat is zéker niet hoe je het moet aanpakken! Je moet het juist onder ogen zien en het een plekje geven. Dan zal je vanzelf merken dat je er mee leert omgaan. 

3. Blijf doorgaan!

Je hebt misschien wel het idee dat opgeven beter is, omdat je misschien wel nooit meer zo’n baan gaat vinden. Onzin! Je moet juist wél doorgaan, en zoeken naar nieuwe banen waar je heel gelukkig van wordt. Misschien een beetje zweverig, maar zo’n afwijzing kan ook betekenen dat het gewoon niet zo moest zijn voor jou. Er komt vanzelf iets op jouw pad waar je weer minstens net zo blij van zal worden. 

Lees ook: Solliciteren? Deze slimme sollicitatietruc geeft je een voorsprong