Als de zon volop schijnt en je geniet van een warme dag in de tuin of op het strand, is de kans groot dat je de risico’s van de hitte vergeet. Gevaarlijk, want hitte-uitputting kan eigenlijk altijd onverwacht toeslaan. Symptomen als duizeligheid, flauwvallen en zelfs een lage bloeddruk kunnen optreden. Daarom heel belangrijk dat je weet wanneer je moet afkoelen en hydrateren – en wanneer hitte-uitputting écht gevaarlijk wordt.

Wat is hitte-uitputting?

Hitte-uitputting is een milde vorm van hittegerelateerde ziekte. Het wordt veroorzaakt door veel zweten, want dan verlies je veel vocht en zout. Je lichaam raakt hierdoor overbelast en is minder goed in staat om goed af te koelen. Je kunt je slap, misselijk of duizelig voelen. Daarnaast kun je last krijgen van een klamme, bleke huid én een snelle, zwakke pols. Het lijkt een beetje alsof je het gewoon wat te warm hebt, maar dat is niet altijd het geval. Als je dit herkent, is het belangrijk om er wat aan te doen.

Risicofactoren en onverwachte triggers

Niet alleen extreme hitte speelt een rol bij hitte-uitputting. Sommige medicijnen (zoals voor ADHD of bloeddruk) verhogen je vatbaarheid. Daarnaast telt ook je fysieke conditie mee. Als je niet fit bent, raakt je lichaam sneller uitgeput bij hitte. Daarnaast zijn er meer risicofactoren en triggers. Te lang buiten zijn zonder pauze, te weinig water óf met te warme kleding aan kunnen het risico nog meer versterken.

▼ scroll verder ▼

Deze signalen van hitte-uitputting moet je serieus nemen

Er zijn een aantal signalen die je heel serieus moet nemen op warme, hete dagen. Wij hebben ze op een rijtje gezet.

1. Veel zweten mét klamme huid

Natuurlijk is zweten normaal. Het is immers een manier van je lijf om hitte kwijt te raken. Maar, het kan ook té veel worden. En als je er ook nog een klamme huid bij krijgt, is het tijd om het serieus te nemen.

2. Snelle, zwakke hartslag en plotseling lage bloeddruk bij opstaan

Het is belangrijk om ook je hartslag en bloeddruk in de gaten te houden op warme dagen. Als dat niet helemaal oké aanvoelt, is het verstandig om aan de bel te trekken.

3. Misselijkheid, duizeligheid en flauwvallen

Je kunt je wat minder fit voelen als het warm is, maar bij misselijkheid, duizeligheid of flauwvallen is het belangrijk om het serieus te nemen. Dat kan namelijk wijzen op een hitte-uitputting.

4. Hoofdpijn, spierkramp of extreme vermoeidheid

Ook deze tekenen kunnen er op wijzen dat je lichaam het zwaar heeft met de warmte. Merk jij dat je zodanig veel last hebt van bijvoorbeeld hoofdpijn of extreme vermoeidheid dat je niet meer normaal kunt functioneren? Dan is het tijd om er wat aan te doen.

Wat te doen bij hitte-uitputting?

Heb je het idee dat je misschien toch last hebt van hitte-uitputting? Doe dan het volgende:

  • Ga zo snel mogelijk naar een koele, schaduwrijke plek en zorg ervoor dat je uit de zon bent.
  • Ontspan zo veel mogelijk en ga zo nodig even liggen.
  • Koelen, koelen en nog eens koelen. Een koud bad, natte doekjes of ice packs om zo snel mogelijk af te koelen kunnen helpen.
  • Drink veel water of pak er een (sport)drankje met elektrolyten bij.

Meestal voel je verbetering binnen vijftien á twintig minuten. Toch kan volledig herstel veel langer duren. Vaak wel 24 tot 48 uur. Houden je klachten langer aan of verergeren ze? Neem dan contact op met je huisarts

Lees ook: Stralen of smelten? Zó gaan alle sterrenbeelden om met de hitte