Hoe lang is zonnebrand houdbaar? Wij geven je het antwoord

Zonnebrand smeren is zó belangrijk, maar het kost je wel bakken vol met geld. Het is nou eenmaal niet zo voordelig. Dat betekent dat alle restjes opgemaakt moeten worden, toch? Oók als dat betekent dat je een half flesje zonnebrand een jaar in de kast bewaard na de zomer, voor de volgende zomer. Klinkt logisch, maar is dat het wel. Want, hoe lang is zonnebrand houdbaar? Wij leggen je uit hoe het zit.
Hoe lang is zonnebrand houdbaar?
We kennen het allemaal: je duikt op de eerste zonnige dag je badkamerkastje in en haalt daar die fles met het restje zonnebrand van vorig jaar uit. Zonde om weg te gooien, toch? Het is al duur genoeg, dus je wil het product het liefst tot de laatste druppel opmaken. Maar is dat spul eigenlijk nog wel zolang goed?
We kunnen er lang omheen draaien, maar eigenlijk is het nieuws minder leuk dan wij hoopten. Zonnebrand is na opening ongeveer 12 maanden houdbaar, zegt het KWF. Het Rode Kruis is er iets soepeler in en zegt dat het maximaal twee jaar houdbaar is. Daar geven ze dan wel een belangrijke kanttekening bij de beschermingsfactor neemt af naarmate de tijd verstrekt.
De houdbaarheid staat meestal op de verpakking aangegeven als een klein geopend potje met een getal erin, bijvoorbeeld “12M”” Dit betekent dat het product na openen nog twaalf maanden veilig gebruikt kan worden. Wel belangrijk om erbij te zeggen: dit getal zegt niets over de mate van bescherming. Het zegt alleen iets over de werking en hygiëne van het product na openen.
Wat gebeurt er daarna?
Na die 12 (of 24) maanden begint je zonnebrand minder effectief te worden. Volgens het Rode Kruis kan de SPF-factor zelfs met de helft afnemen. Als jij dan denkt dat je veilig bent met factor 30, biedt het product misschien nog maar bescherming vergelijkbaar met een product met SPF 15. En dat is, zeker als je snel verbrandt, gewoon niet genoeg om je huid te beschermen. Maar, dat is haast niet aan het product te zien. Je merkt het pas als het te laat is – en je huid al verbrandt is.
Stel jij verbrandt zonder bescherming na tien minuten. Met SPF 30 zou je – in theorie – 300 minuten in de zon kunnen liggen. Maar, de factor halveert na een jaar, dus kun je ineens maar 150 minuten zonnen zonder te verbranden. Dan moet je dus al veel eerder een nieuwe laag zonnebrand smeren. En dan is er in dit rekensommetje niet eens rekening gehouden met factoren als zwemmen, zweten of zand. Dingen die ook invloed hebben op hoe goed je ingesmeerd en beschermd blijft.
Bewaaradvies voor zonnebrand
Of je zonnebrand het einde van het seizoen haalt, hangt ook af van hoe je het bewaart. Warmte, zonlicht en lucht kunnen de werking van zonnebrand namelijk aantasten. Lig je een dagje op het strand, zorg dan dat je fles niet in de volle zon ligt, maar bewaar hem in een koeltas of in de schaduw. En sluit ook altijd de dop goed af.
Thuis geldt hetzelfde: bewaar je zonnebrand op kamertemperatuur, bij voorkeur in een donkere lade of kast. Laat hem vooral niet rondslingeren in de warme badkamer of op een vensterbank waar de zon op staat, want ook dan kan de factor flink afnemen.
Lees ook: Glimmend in de zon: zo gebruik je spf zonder dat je huid vettig wordt