Direct naar content
Food & Drinks

Dit is waarom je in de ochtend geen honger hebt

Romy Nouwen Leestijd: 3 minuten
breakfast


De één eet zonder moeite een hele maaltijd in de ochtend, terwijl de ander er totaal niet aan moet denken. Als het gaat om eetlust in de ochtend, worden we het vaak gewoon niet met elkaar eens. Maar waar heeft dat mee te maken? Wij vertellen je waarom je in de ochtend geen honger hebt.

Grote verschillen

De verschillen zijn best wel groot. Sommige mensen functioneren op niets tot de lunch, andere mensen nemen genoegen met een banaantje en weer andere mensen kiezen voor een uitgebreid ontbijt. En allemaal zweren ze bij hun methoden én geloven ze niet dat het bij een ander verschillend kan zijn. Toch zit het zeker niet tussen je oren. Ieder lichaam reageert ‘s ochtends anders dus het is zeker niet gek dat sommige mensen letterlijk geen hap door hun keel krijgen.

In de ochtend geen honger

De mensen die ‘s ochtends niet moeten denken aan een ontbijt, verbeelden zich niets. Ze hebben waarschijnlijk écht geen trek in een ontbijtje en dat kan met drie dingen te maken hebben.

1. Je hebt ‘s avonds laat nog gegeten

Zodra jij je bedje in duikt en in een diepe slaap valt, zorgt dat voor een vertraging van alles in je lichaam. Dat betekent dat ook je maag en darmen minder snel werken, waardoor je maag en darmen de volgende ochtend misschien nog wel niet helemaal klaar zijn met de vertering van je voedsel. Daardoor kan het zijn dat je eigenlijk ook nog niet hoeft te eten.

2. Je bloedsuiker is laag

‘s Ochtends is je bloedsuiker vaak te laag, omdat je al lange tijd niks hebt gegeten. Je kunt dit bijvoorbeeld ook herkennen aan een gevoel van misselijkheid óf aan duizeligheid. In dat geval heeft je lichaam dus eigenlijk voedingsstoffen nodig, maar zorgt de misselijkheid ervoor dat je liever niet eet. Je kunt dan het beste je bloedsuikerspiegel laten stijgen door te beginnen met een drankje dat minder zwaar op de maag valt. Denk bijvoorbeeld aan een verse jus of een muntthee met honing.

3. Hoog cortisol-level

Als je wakker wordt, is je cortisol-level hoog. Cortisol, ook wel bekend als het stresshormoon, zorgt er namelijk voor dat je wakker wordt én wakker blijft. Veel cortisol heeft wel een nadeel. Je lichaam geeft prioriteit aan de stress, waardoor andere processen in je lichaam op laag pitje komen te staan. Hongergevoel blijft dan uit.

Lees ook: De reden dat je extra honger krijgt van een kantoorbaan