Wine not? Dit zijn de lekkerste rode wijnen van Lidl

Er bestaan duizenden druivenrassen, waarvan ongeveer 4000 wijnsoorten worden gemaakt. Rode wijn wordt onder consumenten het meest gedronken. De Lidl heeft veel bekroonde wijnen, maar wat zijn nu de lekkerste rode wijnen?
Smaken en aroma’s
Rode wijn wordt gemaakt van donkere druiven met schillen, wat leidt tot een complex smaakprofiel met rode fruittonen en tannines. Rode wijn is vaak populairder dan witte wijn door zijn robuustheid en wordt vaak gekozen voor speciale gelegenheden.
Ook is rode wijn een wereld van smaken op zich, en de verscheidenheid aan aroma’s en smaakprofielen is enorm. Hier zijn enkele van de meest voorkomende smaken en aroma’s die je in verschillende rode wijnen kunt tegenkomen:
1. Fruitigheid. Je kunt smaken van rijpe kersen, bramen, aardbeien, bosbessen, pruimen en frambozen tegenkomen. Deze fruitige aroma’s variëren afhankelijk van het druivenras en de regio waar de wijn is geproduceerd.
2. Kruidigheid. Sommige rode wijnen hebben een uitgesproken kruidig karakter. Denk aan aroma’s van zwarte peper, kruidnagel, kaneel, anijs, en zelfs een vleugje nootmuskaat.
3. Aardse tonen. Aardse aroma’s kunnen variëren van de geur van natte bladeren en herfstbos tot paddenstoelen en truffels. Deze smaken worden vaak geassocieerd met wijnen uit bepaalde regio’s, zoals Bordeaux of Bourgondië.
4. Bloemige tonen. Sommige rode wijnen hebben subtiele bloemige aroma’s, vergelijkbaar met de geur van viooltjes, rozen of lavendel.
5. Chocolade en koffie. Vooral in wijnen zoals Zinfandel of Syrah kun je hints van chocolade, cacao en koffie tegenkomen, wat een heerlijke diepte aan de wijn toevoegt.
Top 3
Ook op TikTok zijn er veel wijnliefhebbers die allerlei soorten wijn proberen. TikTokker Sjoerd Kist proeft drie verschillende rode wijnen van Lidl en zet ze in een top 3.
3. Bordeaux AOP
De Bordeaux AOP is een elegante Franse wijn met aroma’s van pruimen en kersen en tonen van vanille en specerijen. Het wordt aangeraden deze wijn te drinken bij rood vlees en kazen.
2. Shiraz Barossa Valley
De Shiraz Barossa Valley is een stevige rode wijn met tonen van bramen en vlierbessen en wordt gemaakt in Australië. De wijn smaakt goed bij pittige pastagerechten, lamsvlees en andere rundvleesgerechten.
1. Puglia Primitivo
De Puglia Primitivo is een stevige Italiaanse wijn met een subtiele kruidigheid en tonen van chocolade en rode vruchten. Het smaakt goed bij BBQ-vlees en zomerse salades.
Onthoud wel dat wijnproeven subjectief is en dat iedereen een eigen smaak heeft. Wat voor de ene persoon als aardbei kan smaken, kan voor een ander een framboos zijn. Het belangrijkste is om een wijn te vinden die bij jouw smaak past en waar jij vol genot een glaasje van kan pakken.