Zit je niet zo lekker in je vel de laatste tijd? Je bent niet de enige. En nee, het zit niet alleen maar tussen je oren. Volgens nieuw Nederlands onderzoek zou het zomaar eens aan je darmen kunnen liggen. Jep, je leest het goed: je buikgevoel is belangrijker dan je denkt.

Verbeterd probiotica je mentale gezondheid?

Een team onderzoekers, waaronder universitair docent psychologie Laura Steenbergen, ontdekte dat probiotica – die pilletjes, poeders of drankjes met ‘goede bacteriën’ – een klein maar merkbaar verschil kunnen maken in hoe je je voelt. En dat is goed nieuws voor iedereen die soms wat somber is, of kampt met mentale gezondheidsklachten zonder duidelijke reden.

▼ scroll verder ▼

Minder negatieve gevoelens in twee weken

In het onderzoek slikten 88 gezonde deelnemers vier weken lang dagelijks probiotica. En wat bleek? Na twee weken rapporteerden ze al minder negatieve gevoelens. Geen wereldschokkende verandering, maar wél genoeg om op te vallen.

Volgens Steenbergen komt dat doordat probiotica niet per se meer bacteriën in je darmen brengen, maar juist zorgen dat de bacteriën die er al zitten beter samenwerken. Denk: een team dat eindelijk goed gaat draaien. En dat voel je dus mentaal ook.

Je darmen en brein hebben een sterke connectie

In je darmen leven meer dan 100 miljoen micro-organismen – en die doen veel meer dan alleen je eten verteren. Onderzoekers spreken steeds vaker over de zogeheten ‘hersen-darm-as’, oftewel de invloed die je darmen hebben op je hersenen (en dus ook je humeur).

“Zit je minder lekker in je vel?” zegt Steenbergen. “Het speelt zich niet alleen af tussen je oren, maar kan óók in je buik zitten.”

Is probiotica iets voor jou?

Voordat je nu richting de drogist rent voor een potje bacteriën: hou jezelf goed in de gaten. Niet elke probioticum werkt hetzelfde en er zijn talloze soorten op de markt – van yoghurtdrankjes tot supplementen. Steenbergen tipt: “Let op de diversiteit. Hoe meer verschillende bacteriesoorten erin een probioticum zitten, hoe beter.”

En: twijfel je of het iets voor jou is? Overleg dan altijd met je arts. Zeker als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsklachten hebt.

Kleine capsule, grote impact?

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, zijn de resultaten hoopgevend. Een probioticum is natuurlijk geen wondermiddel, maar wie weet wel net dat zetje in de goede richting. En als je daarmee net iets lekkerder in je vel zit – waarom niet?

Lees ook: Diëtisten vertellen: is cottage cheese wel écht zo gezond?