Is de MeToo nog in beweging of wint de tegenbeweging terrein?

Zo’n zeven jaar geleden leek de wereld een andere weg in te slaan. De MeToo-beweging opende wereldwijd ineens de ogen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik en de stilte die daar vaak omheen hangt. Slachtoffers kregen eindelijk een stem en daders werden eindelijk terecht geroepen. Maar, nu zeven jaar later, komt de vraag naar boven: is die beweging nog wel gaande of wint de tegenbeweging terrein? Eén ding is zeker: gevaar ligt op de loer.
Viering van de rechtszaak
Onlangs stond Diddy in de rechtszaal tegenover de rechter. De uitspraak was later een bom die insloeg. Hij werd schuldig bevonden op enkele aanklachten, maar ook vrijgesproken van de zwaarste vergrepen. Het internet ging vrijwel meteen los – en dat helaas niet op positieve wijze. Geen steun voor de slachtoffers, maar wel memes, grappen en openlijke steunbetuigingen aan Diddy. Op verschillende platformen wordt er gelachen om de aanklachten, worden vrouwen weggezet als ‘hoeren’ en klinkt er geluid om openlijk achter Diddy te staan.
Maar, waar komt dit gedrag vandaan? Is het alleen maar een beetje lol trappen? Die kans zit erin. Maar de openbare steun voor Diddy, de hashtags op sociale media en het gemak waarmee slachtoffers opnieuw niet serieus genomen worden wijzen op iets anders: we hebben waarschijnlijk te maken met een terugval.
Geluiden tegen MeToo-beweging
De geluiden tegen de MeToo-beweging begonnen al vroeg. Eerst stil door door simpele vragen als “Is het niet allemaal een beetje overdreven?”, later meer openbaar. Denk bijvoorbeeld aan de vele reacties op de zaak Johnny Depp versus Amber Heard. Ooit begon het als en beweging die de scheve verhoudingen van macht aan het licht bracht, nu wordt het steeds vaker weggezet als simpele “cancelcultuur”.
Leven na de hype
Kunnen we dan stellen dat de MeToo-beweging dood is? Niet helemaal. Wel is het duidelijk dat de maatschappelijke steun die het ooit had, nu flink onder druk staat. Er was een tijd dat de maatschappelijke steun begon te kantelen, ondanks dat het rechtssysteem vaak nog tekort schiet. Nu lijkt de verschuiving in gevaar. De maatschappelijke steun neemt af.
Toch blijft het belangrijk dat we deze beweging voortzetten. Het is geen tijdelijke hype, maar gewoon een strijd die – voorlopig – niet zal stoppen. En heel simpel: zolang er mensen zijn die zich blijven uitspreken, verhalen blijven vertellen en elkaar blijven geloven, is de MeToo-beweging niet dood. Maar we zijn wel hard toe aan een nieuwe fase. Eén die ons laat zien dat we weer de goede kant op gaan.
Lees ook: Geen beste ontwikkeling: jonge mannen vaker tolerant over geweld tegen vrouwen