Dit is wat jouw naam zegt over je uiterlijk en persoonlijkheid

Heb jij ook wel eens op een terrasje gezeten, gekeken naar de voorbijlopende mensen en gedacht, dát is echt een *vul hier een naam in*? Helemaal niet zo gek, je naam zegt namelijk best wel wat over je uiterlijk. In onze samenleving wordt er namelijk een stereotype uiterlijk gegeven aan een bepaalde voornaam. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan snel verder!
Experiment
Wij als mensen kunnen heel goed de naam van een ander raden. Hier is veel verschillende onderzoek naar gedaan. In een experiment zagen mensen een foto anderen die zij niet kenden, met daaronder 4 verschillende namen. In 35-40% van de gevallen werd de juiste naam geraden. Mensen kiezen dus niet random, dan zou dit aantal 25% zijn. Er is dus iets wat een ‘Lisa’ dus een ‘Lisa’ maakt. Daarna hebben zij ditzelfde experiment gedaan met een computer, en wat blijkt, ook een computer kan de goede naam aanwijzen. Dit wordt het face-name effect genoemd. Maar hoe werkt dit precies?
Stereotype
Op het moment dat jouw ouders jou je naam hebben gegeven, is er ergens al bepaald hoe jij er later uit gaat zien en hoe je je gaat gedragen. Dit komt door de stereotypen die onze maatschappij heeft gegeven aan een bepaalde naam. Aan jouw voornaam zitten bepaalde verwachtingen, bijvoorbeeld iemand die Katherine heet, zal waarschijnlijk een goede student zijn en hoge cijfers halen, terwijl bij een Allison juist de tegenovergestelde verwachtingen zijn. Deze verwachtingen zijn er niet alleen in persoonlijkheid, maar ook in uiterlijk. Sommige mensen dragen hun haar voornamelijk los en anderen juist in een staart. Ook je haarkleur wordt door stereotypes beïnvloed. Mensen met dezelfde naam hebben vaak dezelfde kleur haar, of verven hun haar later in de kleur die volgens de maatschappij het beste bij hun past.
Wie jij bent
Wie jij bent, hoe je eruitziet en hoe je je gedraagt wordt dus enigszins bepaald door de bepaalde stereotypes die in onze samenleving gelden. Dit is ook een verklaring voor andere namen en stereotypen die hierbij horen in andere culturen. Door het stereotype dat bij jou naam hoort, wordt je op een bepaalde manier behandelt, zo wordt de basis gelegd voor jouw persoonlijkheid. Onbewust pas je ook je uiterlijk aan aan de stereotypen, door bijvoorbeeld je haar te verven of bepaalde kleding aan te doen. De onderzoekers vonden dat we dit doen vanuit de wil om te worden herkent door mensen uit onze eigen cultuur. Het is dus voor ons veel makkelijker om de naam van iemand uit onze eigen cultuur te raden dan een naam van iemand uit een andere cultuur.
Bijnaam
Wil je nou deze stereotypen van jouw naam tegengaan en je eigen identiteit een stuk meer kunnen bepalen? Ga dan voor een bijnaam. Het effect van de stereotypen valt dan weg, omdat er aan veel bijnamen (nog) geen stereotype uiterlijk of gedragingen zijn geplakt. De druk om dan je uiterlijk te veranderen naar de sociale verwachtingen die bij jouw naam horen, worden een stuk kleiner. Een bijnaam is dus niet alleen leuk om te hebben, maar kan ook nog eens vele voordelen met zich meebrengen!
Lees hier: de belangrijkste vragen bij het bedenken van een babynaam!
Bron: Neuroscience News