Onderzoek wijst uit: kans op verminderde vruchtbaarheid door chlamydia kleiner dan gedacht

Positief nieuws! Chlamydia is minder gevaarlijk dan we tot nu toe dachten. De kans op een verminderde vruchtbaarheid na deze infectie is namelijk een stuk kleiner dan gedacht. Wij praten je bij.
Onveilige acties in de slaapkamer
Wie zomaar het bed induikt met iemand zonder goede bescherming, loopt het risico daar niet ongeschonden uit te komen. Natuurlijk kun je als vrouw zwanger raken van een goede vrijpartij, maar dat is niet alles. Je kunt namelijk ook allerlei SOA’s oplopen. Deze kun je voorkomen door het veilig te doen met bijvoorbeeld een condoom. Zónder condoom bestaat de kans dat je één van de verschillende SOA’s oploopt. Enne, dat je daar last van zal hebben is één ding dat duidelijk is.
Chlamydia
Eén van de meestvoorkomende SOA’s onder vrouwen is chlamydia. Chlamydia is een SOA veroorzaakt door een bacterie. Vaak merk je er niks van, maar soms krijg je last van pijn bij het plassen of afscheiding. Als je het niet behandelt, kan het serieuze problemen geven. Gelukkig is het makkelijk te behandelen met een antibiotica-kuur. Daarvoor kun je altijd terecht bij je huisarts.
Nieuw onderzoek
Jarenlang werd er gedacht dat je zo snel mogelijk behandeling nodig hebt wanneer je deze SOA oploopt. Anders zou de SOA namelijk ernstige gevolgen kunnen hebben. Toch laat nieuw onderzoek nu andere bevindingen zien. Bevindingen die er een stuk positiever uitzien dan we eerst dachten.
Chlamydia kan nog steeds zorgen voor minder fijne kwaaltjes, maar gelukkig is de kans op een verminderde vruchtbaarheid veel kleiner dan artsen tot nu toe dachten. In de meeste gevallen zal de SOA zich uit zichzelf oplossen zonder dat dit vervelende gevolgen heeft voor je gezondheid. De angst voor een verminderde vruchtbaarheid is dus helemaal niet nodig. De kans is namelijk heel klein dat de infectie zo veel schade zal aanrichten.
Nieuw beleid
Tot nu was de behandeling voor alle chlamydia-patiënten altijd hetzelfde: er werd zo snel mogelijk antibiotica voorgeschreven. Voor zowel patiënten mét klachten als zonder klachten, was het beleid altijd hetzelfde. Dat gaat binnenkort helemaal veranderen. Vanaf 1 januari 2025 gaat het testbeleid er namelijk heel anders uitzien. Patiënten die verder geen klachten ervaren worden niet altijd meer getest op de SOA. Enkel bij patiënten met klachten worden er nog testen gedaan, en antibiotica voorgeschreven. Zo slikken patiënten die het niet nodig hebben niet onnodig antibiotica.
Doe het veilig
Dit is natuurlijk heel goed nieuws, want dit houdt in dat we minder angstig hoeven te zijn voor een infectie met chlamydia. Toch blijft het advies hetzelfde: doe het altijd veilig tussen de lakens. SOA’s of ongewenste zwangerschap is namelijk geen pretje!