Direct naar content
Body & Mind

Wil jij onthouden wat je gedroomd hebt? Dan moet je deze trucjes toepassen

Romy Nouwen Leestijd: 4 minuten
dromen onthouden


We dromen eigenlijk allemaal wel! Soms heb je het wel door, maar soms ook niet. Helaas vergeten we vaak wat we gedroomd hebben en dat is best zonde. We kunnen er namelijk belangrijke lessen uittrekken. Zó kun je onthouden wat je gedroomd hebt.

dromen onthouden

Dromen: wat betekent het?

Tijdens bepaalde fasen van je slaap, kun je dromen. Dit betekent dat er een opvolging van gedachten, beelden, gevoelens en emoties voorbij komen. Vaak is dit een weerspiegeling van je eigen leven: de keuzes waar je voor komt te staan en de dingen die je bezighouden. Eigenlijk is dromen een manier van verwerking van je hersenen. Ze krijgen zo de kans om de prikkels van overdag te verwerken en dingen op te slaan. Uiteindelijk zorgt het voor een goede mentale gezondheid.

Dromen kunnen dus ook betekenissen hebben. Als je je eigen dromen goed bestudeerd, kun je er misschien zelfs iets van leren. Zo hebben bijvoorbeeld dromen over een bedavontuurtje of dromen over de dood een betekenis.

Zo kun je onthouden wat je gedroomd hebt

Je kent het wel: je wordt wakker en weet dat je gedroomd hebt, maar je kunt je al niet zo goed meer herinneren waar het over ging. In het begin kun je nog flarden herinneren en navertellen, maar gaandeweg de dag verdwijnt het langzaam naar de achtergrond en weet je het helemaal niet meer. Dat is heel normaal. De helft van je dromen ben je namelijk al na zo’n vijf minuten vergeten en 90% van de droom zelfs al na tien minuten.

Toch is dat zonde, want je dromen kunnen veel voor je betekenen. Mits je ze onthoudt natuurlijk! Door ze te blijven herinneren, kun je er conclusies uittrekken die je weer verder helpen in het leven. Dromen kunnen je namelijk boodschappen geven, maar als je je droom vergeet, zal je deze boodschap ook niet doorhebben. Deze methodes zullen je helpen om beter te onthouden wat je gedroomd hebt.

#1 Blijf stil liggen als je wakker wordt

Als je wakker wordt, heb je de neiging om meteen écht wakker te worden. Dit zorgt er juist voor dat je je niet meer met die droom bezighoudt en dus vergeet waar je zojuist over gedroomd hebt. Je kunt dit dan ook het beste nog even niet doen. Grijp niet meteen naar die telefoon, blijf nog even stil liggen en leg de focus op wat je hebt gedroomd. Dit is hét moment dat je het meeste nog weet dus probeer het goed in je op te nemen.

#2 Focus je op je gevoel

Waarschijnlijk herinner je je maar flarden, dus is het gevoel dat je had bij een droom heel belangrijk. Werd je bijvoorbeeld gespannen wakker of juist blij of verdrietig? Probeer erachter te komen wat je voelt en haal vervolgens dit gevoel terug door je er op te focussen. Je zal merken dat dit de beelden van je dromen weer terughaalt.

#3 Verzamel alle droombeelden die je hebt

Neem de tijd om je dromen opnieuw te laten spelen door je hoofd. Waarschijnlijk herinner je je nog maar flarden, maar dat is niet erg. Als je jezelf de ruimte geeft om de beelden nog eens te zien, zal je waarschijnlijk vanzelf merken dat er steeds meer beelden bij komen. Het ene beeld kan namelijk het andere beeld terughalen.

#4 Herhaling is key

Weet je nog hoe je vroeger die woordjes voor je Franse toets het beste kon onthouden? Juist, herhalen. Herhaling is key als je iets wil onthouden, dus dit geldt ook voor je dromen. Speel je droom een aantal keer af in je hoofd en je zal merken dat je droom steeds beter blijft hangen. Wat ook kan helpen, is het uitschrijven van je droom. Zo bundel je je dromen ook het gemakkelijkst, zodat je er een boodschap uit kunt halen.