Tweestrijd na je werkdag

Je stapt aan het einde van de dag binnen na een lange dag werk, en de tweestrijd in je hoofd begint vrijwel meteen: neerploffen op de bank met je telefoon in je hand om zo een pizza te bestellen óf de keuken nog in om een verse maaltijd voor jezelf te koken. Je weet zelf heel goed dat de laatste optie voor je lichaam het beste is, maar het kost je wel heel veel zelfdiscipline om het te doen.

Makkelijke maaltijd

In dit soort gevallen kan het je juist over de streep trekken als je een makkelijke maaltijd hebt gepland voor jezelf. Eentje waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan, omdat het binnen een handomdraai op tafel staat. Dat soort maaltijden maken het een stuk makkelijker om toch nog even de keuken in te duiken. Daarmee zorg je er meteen voor dat je je lichaam de juiste voedingsstoffen toedient, waar je ook weer energie van krijgt.

▼ scroll verder ▼

Drie pasta’s die binnen 15 minuten op tafel staan

Denken wij aan snelle maaltijden, denken wij meteen aan pasta’s. Die kun je nou eenmaal lekker snel op tafel hebben staan, omdat de kooktijd van pasta altijd onder de vijftien minuten is. En met pasta’s kun je zo ontzettend veel kanten op. Geen pasta is hetzelfde en heeft je ontzettend veel opties voor verschillende smaken. Enne, het is ook nog eens gezond.

1. Lemon spaghetti

Bereidingstijd: 3 minuten
Kooktijd: 12 minuten

Ingrediënten

  • 2 sneetjes desembrood
  • 110 g gezouten boter
  • 255 g gedroogde spaghetti
  • 100 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • 1 citroen, in stukjes gesneden en zonder pit
  • 4 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel chilivlokken
  • Sap van 1 citroen
  • 35 g geraspte Parmezaanse kaas, en wat extra ter garnering
  • 1 handvol basilicumblaadjes
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Breng een grote pan water aan de kook en voeg royaal zout toe.
  2. Hak of maal het desembrood tot kleine stukjes, iets grover dan paneermeel. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg 1 eetlepel van de boter toe. Voeg het brood toe en rooster het in ongeveer 3 minuten goudbruin en krokant. Breng op smaak met zout, schep op een bord en zet apart.
  3. Voeg de pasta toe aan het kokende water en kook deze in ongeveer 7 minuten al dente. Giet af en bewaar een soeplepel van het kookwater.
  4. Verhit ondertussen de olijfolie, de gehakte citroen en de knoflook in dezelfde koekenpan en bak 2 minuten op middelhoog vuur, tot de citroen goud begint te kleuren. Voeg het venkelzaad en de chilivlokken toe en zet het vuur laag. Voeg de gekookte pasta toe en schep alles goed om.
  5. Voeg het bewaarde kookwater, het grootste deel van de Parmezaanse kaas en de resterende boter toe. Blijf omscheppen tot de pasta glanst. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
  6. Verdeel de pasta over twee borden en maak af met de broodkruimels, extra Parmezaanse kaas en basilicum.

2. Pasta alla vongole

Bereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 280 g gedroogde spaghetti
  • 80 ml extra vierge olijfolie
  • 2 sjalotten, dun gesneden
  • 3 teentjes knoflook, dun gesneden
  • 1 klein bosje peterselie, steeltjes dun gesneden en blaadjes grof gehakt
  • 10 cherrytomaten, in kwartjes
  • ½ theelepel chilivlokken
  • Sap van 1 citroen
  • 240 ml witte wijn
  • 680 g kleine mosselen, goed schoongeboend
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Breng een grote pan water aan de kook. Breng op smaak met zout, voeg de pasta toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking, of tot al dente.
  2. Begin met de saus zodra de spaghetti 2 minuten kookt. Verhit de olie in een grote pan met goed sluitend deksel op middelhoog vuur. Voeg de sjalotten en knoflook toe en bak tot ze licht goudbruin zijn.
  3. Voeg de peterseliesteeltjes, tomaten en chilivlokken toe. Schenk het citroensap erbij en bak nog een minuut. Giet de helft van de wijn in de pan en laat dit een paar minuten inkoken tot de wijn grotendeels is verdampt. Voeg de schoongemaakte kleine mosselen toe en schenk de rest van de wijn erbij. Pas op, het kan spetteren. Schud de pan goed en doe het deksel erop. Na 3 à 4 minuten openen de schelpen zich. Blijf de pan af en toe schudden tot alle schelpen open zijn. Haal van het vuur en gooi schelpen weg die gesloten blijven.
  4. De pasta zou nu perfect al dente moeten zijn. Giet af en voeg toe aan de pan met schelpen. Voeg de peterselieblaadjes toe en breng op smaak met zout en peper. Serveer direct.

3. Groene creamy cashew pasta

Bereidingstijd: 7 minuten
Kooktijd: 8 minuten

Ingrediënten

  • 150 g cashewnoten
  • 2 teentjes knoflook, gepeld maar heel gelaten
  • Rasp en sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 1 bos basilicum
  • 100 ml extra vierge olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 200 g boerenkool, bladeren in reepjes
  • 255 g paccheri- of rigatonipasta
  • 1 grote snuf chilivlokken
  • 170 g burrata
  • 50 g grof gehakte geroosterde gerookte amandelen
  • Zout

Bereiding

  1. Zet een grote pan water op middelhoog vuur en breng op smaak met zout.
  2. Doe de cashewnoten in een middelgrote hittebestendige kom en giet er kokend water over tot ze helemaal onder staan.
  3. Doe de knoflook, citroenrasp en -sap, edelgistvlokken, het grootste deel van de basilicum en de olijfolie in een blender en mix tot een grotendeels glad mengsel.
  4. Giet de cashewnoten af en voeg ze toe aan de blender.
  5. Wanneer het water kookt, voeg je de boerenkool toe en blancheer je deze 1 minuut. Haal eruit met een tang en laat uitlekken in een vergiet. Voeg de pasta toe aan de pan en kook tot al dente, ongeveer 7 minuten.
  6. Voeg de boerenkool toe aan de blender en mix tot een gladde groene saus. Breng op smaak en mix vervolgens de chilivlokken erdoor.
  7. Schep de groene saus in een hittebestendige kom. Giet de pasta af wanneer deze gaar is, maar bewaar een soeplepel van het kookwater. Meng de pasta door de saus en voeg het kookwater toe om alles mooi romig te maken. Schep op een serveerschaal en leg de burrata erop. Maak af met de gehakte amandelen, resterende basilicum en een flinke scheut olijfolie.

Lees ook: Voor eens en altijd: is volkorenpasta echt gezonder dan normale pasta?