Direct naar content
Career

FEM Politiek #3: waarom iedereen dezelfde mening heeft

Redactie Leestijd: 3 minuten
Illustratie voor: FEM Politiek #3: waarom iedereen dezelfde mening heeft


In maart zijn er verkiezingen en stemt Nederland wie er zitting neemt in de Tweede Kamer. FEM FEM legt je in deze reeks uit waarom we ons daarmee bezig zouden moeten houden. Eerder vertelden we je waarom jouw groep de grootste moet worden en vorige week vertelden we je waarom het niet erg is als je er geen bal van snapt. We vervolgen in dit derde deel met ‘waarom iedereen dezelfde mening heeft’. Hoe kan het dat mensen in je directe omgeving er vaak dezelfde ideeën op nahouden als jijzelf? “Soort zoekt soort” of is er meer aan de hand? 

Soort zoekt soort

Wie de stemwijzer heeft ingevuld en de uitslag vergelijkt met zijn of haar vrienden zal zien dat jullie vaak hetzelfde stemadvies hebben gekregen. Dat is niet gek. Jullie hebben nu eenmaal een hoop met elkaar gemeen. Sterker nog, jullie zijn vrienden omdat jullie zoveel met elkaar gemeen hebben. “Soort zoekt soort”, zeggen ze dan.

Soort maakt soort

Maar het gaat verder. Jij en je vrienden maken deel uit van dezelfde “sociale bubbel”: een groep gelijkgestemden die, zonder elkaar persoonlijk te kennen, winkelt bij hetzelfde soort winkels, dezelfde soort bladen leest, dezelfde tv-programma’s kijkt en vaak dezelfde politieke voorkeur heeft. Sociale bubbels geven een (on)bewust gevoel van verbondenheid en maken de wereld overzichtelijker.

Waarop gaan we stemmen in september?

Social media

61% van de jongeren gebruikt zijn Facebook-tijdlijn als primaire nieuwsbron. Die tijdlijn komt tot stand komt met behulp van ingewikkelde algoritmes. De content die we krijgen aangeboden is geselecteerd op basis van onze voorkeuren en ons zoekverleden. Het internet wordt daarmee een soort gigantische echoput waarin we constant onze eigen mening bevestigd horen.

Soort maakt soort

Wie jij bent staat helemaal niet vast. Je mening, opvattingen en smaak zijn voortdurend in ontwikkeling en worden onwijs beïnvloed door je omgeving, zowel online als offline. Het is niet alleen “soort zoekt soort”, maar ook “soort maakt soort”. Juist daarom is het belangrijk om je omgeving divers te houden.

Mensen met andere ideeën zijn super leerzaam. Door met ze te praten krijg je meer inzicht in hoe mensen denken. Je leert vanuit een nieuwe invalshoek naar je eigen ideeën te kijken. Daarnaast is het super belangrijk om andersdenkende een beetje te begrijpen. Want ja, we hebben het nou eenmaal met elkaar uit te houden en daarbij helpt het om te weten wat er omgaat in andermans hoofd.

Dus #hoedan?

In de praktijk kan het nog best lastig zijn om uit je eigen bubbel te stappen en met nieuwe, andere mensen te praten. Bovendien, als je eenmaal hebt uitgevogeld hoe dat moet, is het nog steeds een behoorlijke stap om met andersdenkende in gesprek te gaan. Het beste idee van deze verkiezingsperiode is daarom de website https://waaromkiesjij.nl/. Op deze website geef je aan wat je denkt te gaan stemmen en vervolgens wordt je gelinkt aan iemand met een andere politieke voorkeur. Je komt dan in een chatomgeving waar je kunt gaan speeddaten aan de hand van allemaal verschillende stellingen. Je hoeft hiervoor geen verstand van politiek te hebben of iedere dag het nieuws te volgen. Het is juist een tool die je kan helpen om je eigen mening te vormen en te begrijpen waarom anderen er andere meningen op nahouden.

Schermafbeelding 2017-02-22 om 16.59.11

Ook als je het liever bij je vertrouwde social media houdt ligt het doorbreken van je digitale bubbel binnen handbereik! Volg eens iemand met een andere politieke voorkeur op Twitter of like een Facebook pagina van een partij waar je nooit op zou stemmen. Stap uit je bubbel!