Iedereen heeft het erover: de mooiste dag van je leven. Die ene dag waarop alles perfect moet zijn. Je droomjurk, de bloemen, het eten, de muziek, de geloften en de gastenlijst – is hij al compleet? Wat niemand je erbij vertelt, is dat de weg er naar toe vaak voelt als een extra fulltime baan. Deze emotionele rollercoaster is onderdeel van de post-bruiloft stress – en als je denkt dat het niet erger kan, kan het altijd erger.

De Pinterest-droom versus de realiteit

Zodra jouw lover op één knie gaat, nemen de vlindertjes in je buik het roer even over. Alles is een droom en het kan niet beter. Je begint vervolgens enthousiast aan de voorbereidingen. Eerst een moodboard door lekker op Pinterest te scrollen. Tijdens het scrollen kan je je geluk niet op. Alles lijkt zo leuk om te plannen, en je Pinterest-droom begint langzaamaan meer vorm te krijgen.

▼ scroll verder ▼

Maar dan kom je er al snel achter dat die Pinterest-droom snel uiteenspat. Achter iedere foto die je aan je moodboard hebt toegevoegd, hangt namelijk een flink prijskaartje. En de locatie van je dromen is ineens alleen maar op dinsdagmiddag in november beschikbaar – voor het dubbele van je budget. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de taart, je mooie jurk en de fotograaf.

Langzaam maar zeker verandert je perfecte moodboard in een spreadsheet met 16 tabbladen en is je mailbox een grote hoop van offertes, bevestigingen en vragen van gasten of andere partijen die ‘nog even iets willen afstemmen’.

Iedereen heeft een mening – en vooral je schoonmoeder

En terwijl jij je staande probeert te houden tussen de financiële excelbestanden en talloze mailtjes met afwijzingen, wordt je trouwdag ook ineens een soort familieaangelegenheid. Je schoonmoeder begint zich al snel te bemoeien met de gastenlijst, en verzint erbij dat oudtante Cor ook nog wel kan komen. En dát terwijl jij samen met je lover had besloten om het lekker intiem te houden. Je opa en oma vinden verder ineens dat er een traditionele dans moet zijn en je beste vriendin is beledigd, omdat ze geen getuige mag zijn.

Het is jouw bruiloft, dus jij hebt de touwtjes in handen. Toch lijkt het erop dat je met iedere keuze die je maakt, weer een ander familielid of kennis beledigt. Misschien wordt het zelfs zo erg dat je je begint af te vragen of jullie dag eigenlijk nog wel écht jullie dag is. Stiekem kun je al lang niet meer wachten tot het moment dat deze dag ein-de-lijk voorbij is,

Liefde onder druk

En terwijl je een dag probeert te organiseren om de liefde te vieren, merk je al snel dat diezelfde liefde onder druk komt te staan. Er ontstaan ineens kleine discussies over bloemenkleuren, de tafelschikking en de gastenlijst – je lover wil immers zijn moeder niet teleurstellen. En voor je het weet monden die kleine discussies uit in verhitte gesprekken over communicatie en verwachtingen.

Post-bruiloft stress

En dan, na een behoorlijke tijd van bloed, zweet en tranen, is dé grote dag aangebroken. Het is prachtig. Jullie zeggen ‘ja’ voor het altaar, jullie dansen, je moet een traantje wegpinken en je lacht tussendoor weer net zo hard. Voor dat je het weet, is het ineens weer voorbij. Je boeket verwelkt, je jurk belandt ergens op zolder en je bent niet meer ‘de bruid’, maar gewoon jezelf. Een confronterend moment, want je hebt er al die maanden naar uit gekeken en ineens is het voorbij. Waar leef je nu eigenlijk nog naar toe?

Je betrapt jezelf erop dat je stiekem al die maanden hebt gedacht dat je blij zou zijn als het over was, maar nu baal je. Dit magische sprookjesmoment – want eerlijk: zo voelt het stiekem alsnog – verdwijnt nu naar het verleden, en daar zal je mee moeten leven. Maar, kop op: geef jezelf een paar dagen om die post-bruiloft stress te doorstaan. Daarna schuif je óók die naar het verleden, want dan staat de huwelijksreis op het programma.

Lees ook: Keuzestress: zo vind je de perfecte outfit om in te trouwen