Direct naar content
Love & Life

Praten over intimiteit: waarom het héél belangrijk is om te doen

Romy Nouwen Leestijd: 4 minuten
praten over intimiteit
Afbeelding: Unsplash

We kennen het allemaal wel: dat moment waarop je eigenlijk iets wil bespreken met je partner of date, maar je direct twijfelt. Gaat hij of zij dit raar vinden? Is dit té direct? Wat als je het gesprek verpest en je verkeerd overkomt? Toch is juist dit gesprek heel belangrijk om te voeren. Praten over wat er tussen de lakens gebeurt – of zou kunnen gebeuren – is gewoon heel hard nodig, want iedereen gaat daar beter van worden. Praten over intimiteit dus: let’s go!

Open communicatie

Laten we eerlijk zijn: een fijne intieme connectie met iemand draait echt om meer dan alleen een beetje fysieke aantrekkingskracht. Het gaat ook om vertrouwen, veiligheid en weten wat je aan elkaar hebt. Enne, daar hoort open communicatie ook bij. Toch blijft het voor heel veel mensen lastig om open te communiceren over wat er in de slaapkamer gebeurt. Vooral vrouwen vinden het soms lastig om meer te praten over wat zij fijn vinden. We leven helaas in een wereld, waarin de vrouw in de slaapkamer vaak niet altijd centraal staat. Als vrouw hebben we soms het gevoel dat we niet al te veel mogen willen en dat we te veeleisend zijn als we onze wensen op tafel gooien. Dat zorgt ervoor dat we onze eigen verlangens soms niet eens durven te benoemen en dat praten over intimiteit niet in het woordenboek voorkomt.

Waarom het belangrijk is om te praten over de slaapkameractiviteiten

Maar wat gebeurt er als we blijven zwijgen en niks zeggen over verlangens en wensen? Dan ontstaat er een situatie waar niemand blij van wordt. Bijvoorbeeld misverstanden, omdat je partner denkt dat jij bepaalde dingen fijn of juist niet fijn vindt terwijl dat niet zo is. Of er gebeuren dingen in bed waar jij eigenlijk nog niet achterstaat, waardoor iemand over jouw grenzen heen gaat. Juist door te praten over intimiteit, wordt dat beter. Ook al voelt het misschien alsof dat niet zo is. Je ontdekt hierdoor elkaars voorkeuren, grenzen én misschien wel het leukst: fantasieën. Tegelijkertijd kun je ook teleurstellingen voorkomen en meer ruimte creëren voor plezier. 

Daarbij is het voeren van deze gesprekken anno 2025 echt heel belangrijk. En niet alleen wanneer je in een stabiele relatie zit. Oók wanneer je bijvoorbeeld in een leuke situationship zit óf wanneer je gewoon een wilde nacht wil beleven, is het belangrijk om van tevoren een gesprek aan te gaan. En dan misschien niet meteen over wat jouw voorkeuren zijn, maar wel over wat jouw grenzen zijn. 

Hoe pak je praten over intimiteit aan?

De kans is groot dat jij zo’n heel ongemakkelijk gesprek op de bank voor je ziet als je denkt aan gesprekken over jullie intimiteit. Zo’n formeel ‘we moeten praten’-moment. Maar, dat is echt niet de enige mogelijkheid. Het kan namelijk ook gewoon heel speels, luchtig of zelfs grappig. 

Toch blijft het spannend. Want wat als je iets zegt wat de ander niet leuk vindt? En wat als je afwijzing voelt? Of als je niet goed weet hoe je moet beginnen? Dat zijn hele normale twijfels – die horen er gewoon bij. Maar ook daar helpt communicatie bij. Je mag best aangeven dat je iets spannend vindt om te bespreken. Juist die kwetsbaarheid opent ook weer nieuwe deuren. 

Dus, hou dit in je achterhoofd: jouw wensen en verlangens zijn het waard om uitgesproken te worden. En hoe ongemakkelijk en spannend het ook voelt in het begin, het brengt je eigenlijk altijd ook dichter bij jezelf en bij je partner. En dat is natuurlijk waar we voor gaan! Praten over intimiteit mag dus echt wel hoog op jouw prioriteitenlijstje komen te staan.

Lees ook: Slaapkamerspeeltjes of een vluggertje buiten de deur: zó zijn we intiem in 2025