Quiet hiring: waarom jij vaak extra taken krijgt op werk en moet overwerken

Kom jij de afgelopen tijd om in het werk en lijkt het erop dat er steeds meer meer werk bij komt? Dan kan het zijn dat jouw baas de trend quiet hiring heeft overgenomen. Wij leggen je uit wat dit is en wat dit betekent voor jou op de werkvloer.
Vrijheid dankzij hybride werken
Sinds een aantal jaar hebben we kennis gemaakt met hybride werken. Het wordt steeds normaler dat we niet meet veertig uur op kantoor hoeven te werken. Vanuit huis werken brengt namelijk ook best een hoop voordelen met zich mee. Het lijkt erop dat deze manier van werken dan ook niet snel meer zal verdwijnen. Het brengt natuurlijk voor de werknemer zelf een hoop vrijheid met zich mee. Het scheelt je reistijd, je kunt later opstaan en je kunt het beter combineren met afspraken voor de dokter of met de sportschool.
Onduidelijke functieomschrijving
Hoewel dit gezorgd heeft voor meer vrijheid voor de werknemers, is er langzaam toch ook een beetje vrijheid in geslopen voor de werkgever. Althans, dat blijkt nu uit onderzoek. Mensen werken in een minder professionele situatie, waardoor functieomschrijvingen steeds vager en onduidelijker worden. Hierdoor wordt het voor een werkgever gemakkelijker om stiekem meer taken richting werknemers te schuiven. Enne, dat betekent dan weer dat ze geen extra mensen hoeven aan te nemen om die taken uit te laten voeren. De werknemers die al in dienst zijn, nemen dan deze werkzaamheden op zich.
Quiet hiring
Dit fenomeen heeft nu een naam gekregen, en heet dus quiet hiring. De werkgever laat de werknemer dus zonder officieel vast te leggen extra werk doen en zorgt er zo voor dat hij of zij minder mensen in dienst hoeft te nemen en dus goedkoper uit is. Als werknemer kan het spannend zijn om aan de bel te trekken en hierover in discussie te gaan. Vooral wanneer je nog geen vast contract hebt, en dit wel uiteindelijk wilt. Zo blijft de werkgever hier zonder problemen mee weg te komen en verandert er dus maar weinig aan de situatie en de hoge werkdruk.
Overigens kan het ook juist in tegengestelde richting werken. Juist door de vrijheid heeft ook een werknemer een hoop macht in deze situatie. Wanneer een werknemer alleen doet wat hij of zij interessant vindt en waar hij blij van wordt, kan het zijn dat er bepaalde taken blijven liggen. Dit heeft dan automatisch weer effect op de rest van de werknemers die daardoor meer moeten doen. Het is als werkgever dan lastig om hier over in gesprek te gaan, omdat er niet goed genoeg is vastgelegd wat een werknemer precies moet doen. Allemaal lastig dus!