Twijfel jij vaak aan jezelf? Dan ben je júist goed bezig!

Sta jij ook wel eens met klamme handen voor een grote groep, denk je regelmatig dat je door de mand gaat vallen, twijfel je regelmatig aan jezelf én ben je ervan overtuigd dat anderen véél beter weten wat ze doen dan jij? Grote kans dat je last hebt van het zogenoemde impostersyndroom. Klinkt heftig, maar eigenlijk is dat heel goed nieuws.
Je bent niet alleen – en zeker niet raar
Veel mensen herkennen het gevoel: het idee dat je eigenlijk niet goed genoeg bent voor je werk, dat je succes te danken hebt aan geluk en dat dat binnen de kortste keren waarschijnlijk aan het licht komt. Helemaal geen gek gevoel, want ontzettend veel mensen hebben deze gedachten wel eens. En nee, dat zijn dan niet alleen mensen die net beginnen aan hun nieuwe baan óf stagiaires. Juist succesvolle mensen hebben er vaker last van. Je bent dus zéker niet de enige en het is al helemaal niet raar.
Twijfel je aan jezelf? Geen zwakte, maar wijsheid
Twijfelen is geen teken van onzekerheid, maar juist van scherpte. Het maakt je alert, houdt je bescheiden, en zorgt ervoor dat je jezelf blijft verbeteren. Als je aan jezelf twijfelt, check en onderzoek je vaker. Daarnaast breiden twijfelaars zich vaak veel beter voor en durven twijfelaars vragen te stellen. Twijfel maakt je verantwoordelijk en zorgvuldig. Dat zijn helemaal geen slechte eigenschappen, toch?
Het zijn juist vaak de mensen die het hardst twijfelen aan zichzelf, die uiteindelijk het meeste te vertrouwen zijn. Ze weten namelijk van zichzelf dat ze niet alles weten en dat maakt hen juist zo sociaal en professioneel.
Zelfverzekerdheid is echt niet altijd een goed teken
Zelfvertrouwen wordt tegenwoordig als een groot ding gezien. Maar, juist als je altijd vol overdreven zelfvertrouwen de kamer binnenloopt en overal een antwoord op hebt, kan dat een slecht teken zijn. Het zou kunnen betekenen dat je minder vermogen hebt tot zelfreflectie. Het klinkt misschien aantrekkelijk om mega goed zelfvertrouwen te hebben, maar het kan ook juist een blinde vlek zijn.
Iemand die alles zeker weet en nooit ruimte heeft voor twijfel, is eigenlijk té perfect. Dat kan simpelweg niet. Daarom is het tijd dat we stoppen met bewondering voor mensen die nooit twijfelen. In plaats daarvan kunnen we meer respect opbrengen voor mensen die af en toe wel eens aan zichzelf twijfelen. Dat hoort er nou eenmaal gewoon een beetje bij.
Tijd voor een andere kijk op twijfelen
Als je het woord ‘impostersyndroom’ hoort, denk je waarschijnlijk meteen dat daar iets mis mee is. Maar misschien moeten we het gewoon omdraaien. Twijfelen is juist een hele krachtige eigenschap. Het geeft aan dat je talent hebt om jezelf en je werk kritisch te bekijken. Iets waar je uiteindelijk alleen maar beter van kan worden. Dus de volgende keer dat je denkt: “Help, straks hebben ze door dat ik het niet kan”, denk dan: “Wat goed dat ik dit zo serieus neem!”
Lees ook: Geen midlife crisis, maar een quarterlife crisis: lees er hier alles over