Direct naar content
Body & Mind

Vervelende voetkwaaltjes: zo kom je er zo snel mogelijk vanaf

Redactie Leestijd: 3 minuten
voeten
Afbeelding: Bron: Pexels

Torenhoge hakken, lange wandelingen en zweterige sportschoenen: je voeten krijgen het soms zwaar te verduren. Het is dus geen verrassing dat je af en toe last kunt krijgen van voetklachten zoals schimmels, likdoorns of kalknagels. Niet prettig, maar over het algemeen goed te behandelen. Klinken de bovenstaande klachten herkenbaar en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Lees dan verder.

1. Likdoorns

Een likdoorn is een eeltknobbeltje dat ontstaat door wrijving of druk, vaak op de bovenkant of zijkant van je tenen. Het voelt als een scherp steentje in je schoen: pijnlijk en irritant. Ze ontstaan meestal door te krappe schoenen, zoals hoge hakken die net een maatje te klein zijn.

Wat helpt?

Het belangrijkste is om de oorzaak aan te pakken: draag goed passende schoenen met voldoende ruimte bij de tenen. Dat betekent dat je je favoriete pumps beter in de kast kunt laten, en beter comfortabele sneakers of loafers kunt dragen. Er bestaan speciale likdoornpleisters om van deze klacht af te komen. Je kunt een likdoorn ook laten verwijderen bij een pedicure.

2. Kalknagels

Een kalknagel (ook wel een schimmelnagel genoemd) is een nagel die dik, brokkelig en geel van kleur worden. De schimmels ontstaan vaak in vochtige plekken, bijvoorbeeld als je regelmatig last hebt van zweetvoeten. Vaak begint het bij één nagel, maar zonder behandeling kan het zich verspreiden. Het is een hardnekkige klacht die zeker ‘s zomers erg vervelend is.

Wat helpt?

Behandelen vraagt wat geduld. Er zijn bij de drogist speciale anti-schimmelmiddelen (bijvoorbeeld in de vorm van lak of serum) verkrijgbaar die je kunt gebruiken om je kalknagel te behandelen. Ook kun je aankloppen bij je huisarts voor een kuur. Was daarnaast sokken op 60 graden en desinfecteer je schoenen regelmatig om herinfectie te voorkomen. Blote voeten in het zwembad of sauna zijn helaas eventjes een no-go, omdat de schimmel die kalknagels veroorzaakt ook snel naar anderen kan verspreiden.

3. Voetschimmel

Voetschimmel begint vaak met jeuk tussen de tenen, gevolgd door een schilferige huid of kleine kloofjes. Een warme, vochtige omgeving is een ideale broedplaats voor schimmels. Denk aan een openbare doucheruimte in de sportschool of bij het zwembad. Ook schoenen die niet goed ademen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van voetschimmel.

Wat helpt?

Je kunt een anti-schimmel crème of poeder gebruiken. Droog je voeten na het douchen goed af (vooral tussen de tenen) en draag dagelijks schone katoenen sokken. En laat je voeten regelmatig even luchten, bijvoorbeeld door thuis op blote voeten of slippers te lopen.

4. Hielspoor

Word je ’s ochtends wakker en voelt het alsof er een spijker in je hiel zit zodra je opstaat? Grote kans dat je last hebt van hielspoor. Dit is een irritatie van de peesplaat onder je voet, vaak veroorzaakt door overbelasting. Denk aan veel staan, intensief sporten of verkeerde schoenen.

Wat helpt?

Laat je voeten zo veel mogelijk rusten. Probeer activiteiten die de klachten verergeren tijdelijk te vermijden. Goede schoenen met demping kunnen helpen, net als speciale inlegzolen of een hielkussen. In hardnekkige gevallen is het handig om een afspraak te maken bij de fysio.

Zorg goed voor je voeten

Onze voeten verdienen soms wat extra aandacht. Met blije voeten blijf je in beweging, en een open sandaal draag je toch nét iets zelfverzekerder als alles er fris en verzorgd uitziet. Door kwaaltjes op tijd te behandelen, je voeten goed te laten drogen en af en toe een pedicure-afspraak in te plannen, kun je jezelf een hoop ongemak besparen.