Reverse catfishing: waarom mensen zich als ‘minder’ presenteren op datingapps

Op datingapps draait het meestal om je beste foto’s: zonnige vakantiekiekjes, zorgvuldig gekozen profielfoto’s én een interessant stukje tekst dat lekker spontaan klinkt. Maar, toch is er inmiddels ook een tegenbeweging gaande: reverse catfishing. Oftewel: jezelf expres minder aantrekkelijk of indrukwekkend presenteren dan je eigenlijk bent. Maar, waarom doen we dat massaal?
Reverse catfishing steeds populairder
Reverse catfishing is eigenlijk gewoon het tegenovergestelde van de klassieke catfish. Catfish-gedrag houdt eigenlijk in dat je je mooier, succesvoller en interessanter voordoet dan je eigenlijk bent. Maar, in het geval van reverse catfishing doe je het dus eigenlijk helemaal anders. Je doet je minder knap voor, laat het lijken alsof je carrière minder succesvol is én downgrade je eigen levensstijl. Niet omdat je het niet goed genoeg vindt, maar juist omdat je op zoek bent naar iets echts.
Sommige mensen hebben het gevoel dat ze via datingapps steeds weer gematcht worden op uiterlijk, status of hun indrukwekkende cv. Het kan voelen alsof wie ze écht zijn niet belangrijk genoeg is. En dat kan best wel eenzaam voelen. Door je te presenteren zonder perfectie, met bijvoorbeeld een casual ongefilterde foto of zonder opschepperige tekst, hoop je dat mensen voor jou kiezen. Gewoon zoals jij bent. Enne, niet voor dat perfecte plaatje.
Datingprofiel altijd zekere vorm van manipulatie
Volgens psychotherapeut Maggie Vaughan is het niet verkeerd om jezelf in een ander licht te laten zien, zolang het nog steeds authentiek is. “Ieder datingprofiel is eigenlijk een soort manipulatie: je probeert iemand aan te trekken met wat er in je profiel te vinden is,” zegt ze daarover. “Maar zolang je geen compleet ander beeld schetst dan wie je bent, is het gewoon een manier om de juiste aandacht te trekken.”
Waarom kiezen we voor reverse catfishing?
Daarnaast zit er vaak ook meer achter reverse catfishing. Mensen willen zichzelf in bescherming nemen, en kiezen daarom voor deze aanpak. Je kunt zo de druk vermijden die komt kijken bij het onderhouden van dat perfecte imago dat je laat zien via je profiel. Als je date met iemand die denkt dat jij altijd perfect bent, voel je waarschijnlijk minder vrijheid om jezelf te zijn. Door een realistischer – en zelfs iets minder aantrekkelijkere – versie van jezelf te laten zien, stel je jezelf kwetsbaarder én eerlijker op.
Maar werkt het ook? Het kan zeker. Door jezelf minder te ‘verkopen’, kom je hopelijk met meer mensen in contact die echt geïnteresseerd zijn in wie jij bent als mens. Tegelijkertijd is het belangrijk om niet te ver door te slaan. Je hoeft jezelf niet te verstoppen om de liefde te kunnen vinden. Het is belangrijk dat je jezelf niet opzettelijk heel ander neerzet in je profiel. Laat gewoon zien wie je bent. Deel alleen de foto’s waar jij je prettig bij voelt, wees eerlijk over wat je doet en wat je zoekt én durf dichtbij jezelf te blijven. De juiste klik ontstaat uiteindelijk niet door de perfecte foto, maar gewoon door een oprechte connectie.
Lees ook: Lijkt je date niet op zijn of haar foto’s? Dan moet je dit doen